Ministerie van Defensie

Gevechtsinsignes voor `nieuwe generatie militairen'

7 september 2010, 17.22 uur

Een landmachtmilitair ontvangt het gevechtsinsigne uit handen van de Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm. Voor hun optreden onder gevechtsomstandigheden, zoals vijandelijk vuur of bomaanslagen, hebben 28 militairen vandaag het gevechtsinsigne ontvangen. De militairen, afkomstig van de 4 krijgsmachtdelen, ontvingen het eerbewijs uit handen van Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm. Het insigne, hier uitgereikt aan een marineman, wordt door de Commandant der Strijdkrachten individueel toegekend.

De nu gedecoreerde militairen vertegenwoordigen de grote groep militairen die in de periode 2001-2009 betrokken waren bij gevechtshandelingen in Irak en Afghanistan. Voor het gevechtsinsigne komt iedereen in aanmerking die heeft deelgenomen aan een militaire operatie waarbij sprake was van vijandelijk optreden met direct vuur of vergelijkbare gevechtsomstandigheden. Het handelen van de betrokkene tijdens het gevecht moet actief en adequaat zijn geweest en niet alleen gericht op de eigen veiligheid. Generaal Van Uhm: "Deze militairen hebben aangetoond dat onze krijgsmacht in het volledige geweldsspectrum kan optreden, ongeacht het krijgsmachtdeel waartoe men behoort. Dat is illustratief voor de professionaliteit van onze krijgsmacht en illustratief voor een nieuwe generatie militairen."

Urenlange gevechtscontacten

Om voor een gevechtsinsigne in aanmerking te komen, hier uitgereikt aan luchtmachtmilitair, moet actief en adequaat zijn gehandeld onder gevechtsomstandigheden.

De gedecoreerde militairen zijn van alle krijgsmachtdelen en hebben uiteenlopende functies. Er zijn infanteristen en mariniers, maar ook militairen van de logistieke dienst, de zeedienst, medici, genisten, en zelfs een combatfotograaf die in aanmerking komen. Van Uhm illustreerde onder welke uiteenlopende omstandigheden de insignes zijn verdiend: "Sommigen waren betrokken bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief of zelfmoordenaar. Anderen bij urenlange gevechtscontacten waar de kogels hen soms letterlijk om de oren vlogen. Weer anderen hadden te maken met raketaanslagen, een luchtaanval, of werden beschoten tijdens het geven van luchtsteun."

Aftrap

Een marechaussee ontvangt van de Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm het insigne voor zijn deelname aan een operatie waarbij sprake was van vijandelijk optreden met direct vuur of vergelijkbare gevechtsomstandigheden.

Het gevechtsinsigne is bedoeld als een blijvende waardering naast het decoratiestelsel. Toekenning gebeurt met terugwerkende kracht tot 1 juni 2001, de datum waarop het huidige decoratiestelsel werd vastgesteld. De eerste insignes zijn sinds vorig jaar in Afghanistan uitgereikt. De afgelopen maanden zijn alle andere aanvragen uit de periode 2001-2009 beoordeeld. De uitreikingsceremonie van vandaag vormde de aftrap van de hier uit voortgekomen toekenningen. De verdere uitreikingen vinden plaats bij de eenheden.

Verwijzingen

* Toespraak Commandant der Strijdkrachten uitreiking gevechtsinsignes - 7 september 2010 * Toespraak | 7 september 2010 | pdf, 3 pagina's, 17 KB