GroenLinks
Dinsdag 7 september 2010, 12:00u - Judith Sargentini

Persvrijheid in Europa onder druk: tijd voor richtlijn tegen mediaconcentratie

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini vraagt opnieuw naar een Europese richtlijn tegen mediaconcentratie. Aanleiding is een nieuw rapport waarin de Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa (OVSE) constateert dat in de huidige EU-lidstaten, van Frankrijk en Italië tot Letland, de persvrijheid zwaar onder druk staat. Het probleem is dat de EU-lidstaten weigeren om elkaar op hun slechte gedrag aan te spreken. Bijna een jaar geleden werd het verzoek tot een richtlijn op één stem na afgewezen door het Europees Parlement.

Kopenhagencriteria

GroenLinks vindt het teleurstellend dat de Europese regeringsleiders van elkaar niet durven te vragen wat ze wel vragen van kandidaat-lidstaten. Turkije, Bosnië en Herzegovina, Servië en Albanie worden terecht aangesproken op het ontbreken van persvrijheid in hun land. Vrije pers is één van de Kopenhagencriteria waaraan een land moet voldoen om lid te worden van de EU. "Het is schrijnend dat de EU-landen die meetlat van Kopenhagencriteria niet op zichzelf van toepassing achten," stelt Judith Sargentini. "Lidstaten willen elkaar niet meer de maat nemen."

Zakenman en premier

Italië zou, als het aan de groenen ligt, haar stemrecht in de Europese raad van ministers kwijtraken zolang zij doorgaat met het onderdrukken van vrije journalistiek en zolang bijna alle televisiezenders in één hand zijn, de hand van zakenman én premier Berlusconi. "Wij vragen de Europese raad van ministers de Kopenhagencriteria serieus te nemen en we willen dat ze elkaar aanspreken op ondemocratische gedrag", aldus Sargentini.

Dat commerciële en publieke media in Italië in de hand van één man zijn, is genoeglijk bekend. maar ook andere Europese landen maken zich schuldig aan extreme mediaconcentratie, blijkt nu. In Tsjechië bijvoorbeeld is tachtig procent van de kranten in handen van twee conglomeraten. Axel Springer (Bild), Bertelsmann (RTL) en Rupert Murdoch (Fox, Veronica, Sky) bezitten media in verschillende Europese landen en in België en Nederland bezit Christian van Thillo ondertussen wel heel veel kranten.

"Zij controleren ons"

Sargentini: "Misschien is er niets aan de hand, misschien ook wel. De vraag is: waar ligt de grens? Vrije pers is essentieel voor een levende democratie. Zij controleren ons. Wij politici hebben de plicht ervoor te zorgen dat pers gevarieerd en onafhankelijk blijft, onafhankelijk van de politiek én onafhankelijk van grote commerciële bedrijven." Om inzichtelijk te maken wat wel en niet kan is een richtlijn tegen mediaconcentratie noodzakelijk. De Europese Unie heeft die richtlijn hard nodig om de democratie te versterken. "Daarom dring ik er nogmaals op aan om een richtlijn tegen mediaconcentratie op te stellen", stelt Sargentini.

Meer informatie

Het rapport van de OVSE wijst op de volgende gebeurtenissen in de Europese Unie het afgelopen jaar:

* De moord op Griekse blogger Socrates Giolias,
* de moord op de Letse journalist Grigorijs Nemcovs,
* de nieuwe Mediawet in Hongarije die autonomie van de publieke TV zenders aantast en het aanbod van media verschraalt,
* het presidentiële toezicht op de franse publieke TV-zenders door president Sarkozy.

* de nieuwste ontwikkelingen in Italië: een nieuwe wet die het onderzoeksjournalisten onmogelijk maakt om informatie uit telefoontaps af te drukken, zelfs als dit openlijk bediscussieerd wordt in een rechtszaak