Gemeente Dantumadeel


College Dantumadiel ziet kans om kansrijk te bezuinigen

Het college van burgemeester en wethouders van Dantumadiel heeft de concept-begroting 2011-2014 getiteld `Kansrijk bezuinigen' vastgesteld. Op 4 oktober a.s. is er een Rondetafelgesprek over het begrotingsvoorstel, op 19 oktober a.s. bespreekt de gemeenteraad het in de opiniërende vergadering en op 2 november zal de raad er over besluiten.

In de concept-begroting wordt rekening gehouden met een verwachte korting door het Rijk van 10% en met de eenmalige lasten van de beoogde fusie tussen Trion en Oostergo. Het college stelt voor om de totale lastenstijging voor de burgers te beperken tot de inflatie van 0,8% en om blijvend te investeren in nieuwe kansen die de vitaliteit van de dorpen en het platteland ten goede komen. Ook worden middelen gereserveerd voor de realisatie van het sociaal economisch masterplan dat in samenwerking met de provincie en de buurgemeenten is opgesteld ter versterking van de regio.

Er vinden geen bezuinigingen plaats op de sociale taken, waaronder de Wmo, van de gemeente. Wel wil het college de verantwoordelijkheid voor de voorzieningen meer terugleggen bij de gebruikers. Hierover is al overleg gaande met de sportverenigingen en zijn er gesprekken met een ondernemer die belangstelling heeft getoond voor de overname van het zwembad De Frosk.

Vanwege de onzekerheden in de economie en de onduidelijkheid over toekomstige beleidskeuzes van het Rijk, zijn in de meerjarenbegroting voor de jaren 2011 - 2013 positieve saldi opgenomen die als buffer kunnen dienen.