Gemeente Rotterdam

bestuursprogramma deelgemeente hoogvliet 2010-2014

06 september 2010 | Deelgemeente Hoogvliet | nieuwsbericht

Fors bezuinigen met duidelijke keuzes.
De bestuurders

De bestuurders.

Het nieuwe dagelijks bestuur van Hoogvliet heeft haar bestuursprogramma voor de komende jaren vastgesteld. Het bestuur bestaande uit voorzitter Edwin Smid en portefeuillehouders Yvonne Bekker en Ingeborg Hoogveld, leggen een stevig pakket bestuurlijke prioriteiten neer voor Hoogvliet.

Het bestuursprogramma voor 2010-2014 is een nadere uitwerking van het coalitieakkoord dat de coalitiepartners Leefbaar Rotterdam, PvdA en Nieuw Hoogvliet in april dit jaar hebben ondertekend. Dit akkoord geeft op hoofdlijnen een visie en de belangrijkste thema's weer.

Nieuwe werkwijze
Het dagelijks bestuur van Hoogvliet kiest voor een nieuwe werkwijze als basis voor de uitwerking van haar bestuurlijke prioriteiten. Deze prioriteiten worden sterk bepaald door de uiterst sombere financiële vooruitzichten die om scherpe en pijnlijke keuzes vragen. Op veiligheid en dienstverlening, zaken die Hoogvlieters zeer belangrijk vinden, wordt niet gekort en de investeringen hierin gaan onverminderd door. De bezuinigingen zullen ook merkbaar worden voor het ambtenarenapparaat. In de komende vijf jaar wordt 20% gesneden in personeelskosten, onder andere door minder inhuur van externen.

Het nieuwe bestuur maakt ook duidelijke keuzes in de bevoegdheden van Hoogvliet. Zij wil zich richten op zaken waar zij echt invloed op heeft. Op de terreinen waar de deelgemeente geen zeggenschap of bevoegdheden heeft, worden nauwlettend het belang van Hoogvliet in de gaten gehouden. Daarnaast wil het bestuur haar prioriteiten afstemmen op die van het stedelijke coalitieakkoord. Ondanks de lastige financiële situatie ziet het deelgemeentebestuur nog genoeg kansen om stappen voorwaarts te zetten, onder andere door de herstructurering af te maken.

Vier speerpunten
Het bestuursprogramma bestaat uit vier onderdelen: Ruimte voor talentontwikkeling, een Aantrekkelijke woonomgeving, Vitale wijken en de Dienstverlening aan burgers. De herstructurering wordt voortgezet en ondanks de sterke bezuinigingen wordt ingezet op realisering van het Cultuurhuis en de Campus voor jongeren. Onder de noemer Vitale Wijken, wordt geïnvesteerd in leefbaarheid, veiligheid en om de mensen in de wijken mee te laten doen. In het programma-onderdeel Dienstverlening aan burgers heeft vooral een goede communicatie met burgers de hoogste prioriteit.