Gemeente Bergen op Zoom


Aandacht voor alfabetisering

Het Kellebeek College via, dat in de regio West brabant alfabetiseringscursussen geeft, greep vandaag (de dag van de alfabetisering) de gelegenheid aan om in de hal van ons stadskantoor mensen over dit onderwerp aan te spreken.

Docente Anny Mouwen-Nuijten nodigde potentiële cursisten uit om hun eerste gedachte bij TAAL op papier te zetten en reikte folders en gadgets uit, die hen verder op het spoor zouden kunnen zetten.

De gemeente Bergen op Zoom neemt deel aan het project "Gewoon Doen" en daarom was Wethouder Ad Coppens bij de aftrap in de hal ook aanwezig. De plaatselijke bibliotheek had boekjes ter beschikking gesteld over dit onderwerp en draagt haar steentje bij in de vorm van gratis pasjes voor uitleen van boeken aan mensen die de cursus volgen.

Laaggeletterdheid in Nederland


1,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Ook veel kinderen kampen met een taalachterstand. Laaggeletterden kunnen vanwege hun gebrekkige lees- en schrijfvaardigheden niet goed in de samenleving functioneren. Het lezen van de krant, een treinkaartje kopen, pinnen of boodschappen doen leveren voor deze mensen problemen op. Laaggeletterdheid treft alle lagen van de bevolking: jongeren, ouderen, mannen, vrouwen, allochtonen en autochtonen.

Week van alfabetisering

Deze week is het ook de week van de Alfabetisering en landelijk wordt er op diverse plaatsen aandacht aan besteed. Een nieuwe mediacampagne van Stichting Lezen & Schrijven werd gelanceerd. Via televisiecommercials, later in het jaar ondersteund door posteracties, roept de stichting mensen met lees- en schrijfproblemen op om hun lees- en schrijfvaardigheden te verbeteren. Beter (leren) lezen of schrijven kan via een cursus in de buurt of door te oefenen met gratis werkboeken van de multimediaproductie Lees en Schrijf!.

Frans Bauer, Daphne Deckers, Ed Nijpels en vele andere forumleden bemensten deze week het Forum AtotZ in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Donderdag vindt de feestelijke nationale recordpoging simultaan voorlezen plaats. Ter gelegenheid van de zesde editie van de Week van de Alfabetisering lezen minimaal 15.000 kinderen verspreid over honderden locaties in het land gelijktijdig voor uit één boek. Beschermvrouwe H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden en demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt volgen in Rotterdam de landelijke recordpoging.
De scholen - uit alle delen van het land brengen allemaal een levensgroot versierd boek mee. Het mooist versierde boek wordt door een jury bekroond. Prinses Laurentien zal uit het mooist versierde boek voorlezen.

15 minuten lezen per dag helpt

De Stichting Lezen & Schrijven en Stichting Lezen jong en oud adviseert om dagelijks 15 minuten te lezen. Uit onderzoek blijkt dat een kwartier lezen per dag de woordenschat bij kinderen (en ouderen) aanzienlijk vergroot. En die is essentieel voor een goede taal- en leesontwikkeling en het voorkomen van laaggeletterdheid.