Gemeente Heiloo


Gasopslag TAQA

TAQA Energy B.V. wil in de gemeente Bergen (op de loterijlanden) een ondergrondse gasopslag ontwikkelen onder de naam Bergermeer Gas Storage. TAQA ziet als doel van dit project om in de winters voldoende gas te kunnen leveren (gasleveringszekerheid).

Pijpleiding door Heiloo
Om in Bergen een gasopslag te ontwikkelen wil TAQA op het bedrijventerrein Boekelermeer-Zuid 2 in Alkmaar een gasbehandelings- en compressie-installatie bouwen. De installaties zouden onder andere over het grondgebied van Heiloo met pijpleidingen moeten verbonden met de gasopslag in Bergen. Deze pijpleidingen worden geplaatst met een gegraven tracé, met uitzondering van het Heilooër Bos. Daar worden de leidingen computergestuurd geboord. Het boren en graven kan enige overlast veroorzaken.

Ministerie coördineert
Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft de rijkscoördinatieregeling (RCR) van toepassing verklaard op dit project. Dit betekent onder meer dat het project planologisch mogelijk wordt gemaakt met een Rijksinpassingsplan (RIP). Dat is een bestemmingsplan dat niet, zoals gebruikelijk, door de gemeente gemaakt en voorbereid is, maar door Ministers van Economische Zaken en VROM. Dit betekent ook dat het ministerie de aanvragen om de vergunningen en ontheffingen coördineert.

Standpunt Heiloo
In nauwe samenwerking met de gemeenten Alkmaar, Bergen en Schermer heeft Heiloo in de afgelopen periode geprobeerd de nadelige consequenties van de gasopslag voor de regio gecompenseerd te krijgen. Daarbij ging het onder andere om de consequenties voor de regionale werkgelegenheid, milieu en de afhandeling van schade. Tot 30 augustus 2010 kreeg de regio niet voldoende toezeggingen van het ministerie en TAQA voor compensatie. Op 30 augustus 2010 kwam zowel het ministerie van EZ als TAQA met een aanbod voor compensatie, met onder andere:
* Twee convenanten voor compensatie van schade die tijdens de aanleg of de exploitatie van de gasopslag ontstaat. De afhandeling van de schade wordt hierbij zoveel mogelijk door TAQA gedaan.
* Tijdens de bouw levert het project extra werkgelegenheid op in de regio. TAQA streeft ernaar zoveel mogelijk regionale bedrijven het werk te gunnen.

* TAQA wil binnen twee jaar haar Nederlandse hoofdkantoor in de regio vestigen (ongeveer 100 arbeidsplaatsen).

* Na de bouw neemt het aantal arbeidsplaatsen bij TAQA zelf toe, dit geldt ook voor toeleveranciers in de regio.
* De minister wil in Noord-Holland een energiecluster ontwikkelen. Zij organiseert in 2011 in samenwerking met TAQA, de provincie en de gemeente Alkmaar een internationale energieconferentie.
* De bedoeling is dat de regio Alkmaar op de (inter)nationale kaart komt te staan als Energieregio.

* Er komt een gezamenlijk ontwikkelingsbedrijf met TAQA om bedrijvigheid in de regio te ontwikkelen en aan te trekken. TAQA is bereid om de eerste vijf jaar 1 fte daarvoor te financieren.
* Er komt een accountmanager van EZ en het Netherlands Foreign Investments Agency (NFIA) voor het aantrekken van bedrijvigheid in de regio.

* De regio kan gebruik maken van de subsidie- en financieringsmogelijkheden van Pieken in de Delta, een programma van het ministerie van EZ om economieën te versterken. Hierbij kan het rijk sommige projecten 50% meefinancieren, waaronder duurzaamheidsprojecten. Tot op dit moment kwam de regio daarvoor niet in aanmerking.

* Het ministerie heeft gezegd dat zij de aansluiting op de A9 wil versnellen. Daarmee bekrachtigt het Ministerie van EZ de reeds gemaakte afspraak met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Wij wachten de besluitvorming er over af.

Het college van B en W van Heiloo heeft de compensatievoorstellen bestudeerd en op basis daarvan op 7 september 2010 besloten om medewerking te verlenen aan de vergunningaanvraag voor de gasopslag.