Gemeente Overbetuwe

de Wet investeren in jongeren

datum : 8 september 2010

Overbetuwe evalueert de invoering van de Wet investeren in jongeren

Gemeente Overbetuwe heeft de invoering van de Wet investeren in jongeren (WIJ) geëvalueerd. Bij het ingaan van de wet, op 1 oktober 2009, heeft de commissie Burger hierom gevraagd. De gemeente concludeert dat de invoering in Overbetuwe goed is verlopen doordat het al aansloot op bestaand beleid. Er maken relatief weinig jongeren gebruik van de regeling dus wordt in 2011 een plan opgesteld om meer jongeren te bereiken. Eind 2012 evalueert de gemeente de inhoudelijke uitvoering van de wet.

Conclusies

De WIJ is een jaar geleden ingevoerd. De gemeenten hadden weinig tijd zich op de wet voor te bereiden. Overbetuwe had als voordeel dat het al een sluitende aanpak voor jongeren had opgesteld in het kader van de WWB. Na minimale aanpassingen kon de gemeente de wet dus al uitvoeren. De poortwachtersfunctie die op het UWV Werkbedrijf wordt toegepast, jongeren worden bemiddeld naar werk of doorverwezen naar voorliggende voorzieningen, werkt goed. De instroom is in Overbetuwe lager dan bij andere gemeenten. Dit ondanks de landelijke en regionale groei van het aantal werkzoekende jongeren.

Toekomstplannen

De gemeente heeft zich het afgelopen jaar gericht op de bekende klanten. De gemeente is voorstander van een actieve benadering en wil daarom een communicatieplan opstellen om `onbekende' inwoners uit de doelgroep te benaderen.

De inhoudelijke uitvoering van de wet kan nu onvoldoende geëvalueerd worden. Slechts 34 personen maken momenteel gebruik van de WIJ. Daarom wil de gemeente eind 2012, na drie jaar uitvoering van de WIJ, een inhoudelijke evaluatie uitvoeren.

WIJ

De WIJ heeft als doel de duurzame arbeidsparticipatie van jongeren tot 27 jaar te verhogen. Om dit te bereiken, zijn gemeenten verplicht om jongeren die zich melden voor een uitkering een aanbod te doen. Dit kan een baan zijn. Een vorm van scholing of een combinatie van beide; afgestemd op de situatie van de jongere. Alleen als de jongere hierin aan meewerkt, komt hij/zij in aanmerking voor een inkomensvoorziening.