Gemeente Lelystad

Woongenot in stad nog steeds hoog

Woensdag 8 september 2010

Lelystedelingen zijn met een 8,1 erg tevreden over de woning waarin zij wonen, blijkt uit recent onderzoek.

Gemiddelde

Het woongenot in Lelystad scoort al jaren hoog, ook in vergelijking met andere middelgrote en grotere steden. Op het gebied van sociale overlast, verkeersoverlast en overige overlast, scoort Lelystad enigszins slechter dan het landelijk gemiddelde.


1.670 inwoners gevraagd

Gemeente Lelystad heeft met het onderzoek Wonen, Leefbaarheid en Veiligheid in oktober 2009 de mening gepeild van 1.670 inwoners. De kern van het onderzoek bevat standaardvragen die aan burgers van alle steden worden voorgelegd, die bij het Grote Stedenbeleid zijn betrokken. Zoals vragen over: eigen woning, verhuiswensen, voorzieningen, problemen en sfeer in de buurt, onveiligheid of binding met de stad.

Woongenot

Bewoners van vrijstaande en twee-onder-één-kapwoningen zijn met voorsprong het meest tevreden; bewoners van flats en appartementen minder. Per wijkniveau scoren de oudere wijken, met name de Zuiderzeewijk en de Atolwijk, minder goed. De investeringen die gedaan zijn in de oudere wijken vanaf 2001 tot 2009 hebben wel vruchten afgeworpen, maar na 2006 is stabilisering opgetreden.

Leefbaarheid

Bewoners beoordelen hun buurt al jaren vrij stabiel, gemiddeld met een 7,9. Vorig jaar is dit gedaald naar een 7,6. Vooral in de Zuiderzeewijk, Atolwijk en Kustwijk daalde de score: bewoners vinden het wonen in deze wijken dus minder prettig dan in 2007. Ook zijn Lelystedelingen minder tevreden over de sociale cohesie in de buurt. De score is gedaald van 6,2, (landelijk gemiddeld), 6,1 in 2007, naar 5,9 in 2009. De oorzaak ban de daling wordt nader onderzocht. Rapportcijfers van `woonomgeving' (7,3) en `leefbaarheid' (7,2) zijn nauwelijks veranderd.

Over de buurtvoorzieningen zijn inwoners met een 6,4 in 2003 en een 6,7 in 2007 en 2009 positiever. Over de ontwikkelingen van de stad als geheel vinden drie van de vijf inwoners dat Lelystad de afgelopen jaren vooruit is gegaan. Een zelfde aandeel verwacht dat deze trend zich voort zet.

Veiligheid

Te hard rijden, rommel op straat, parkeeroverlast en hondenpoep in de buurt moeten volgens inwoners als eerste worden aangepakt. Op het gebied van sociale overlast, verkeersoverlast en overige buurtoverlast, scoort Lelystad landelijk iets slechter. Het aantal inwoners dat zich wel eens onveilig voelt, in de eigen woonbuurt en elders in de stad, ligt in 2009 hoger dan voorgaande peilingen. Het minst prettig voelt men zich bij plekken waar groepen jongeren rondhangen, rond het NS-station en in de buurt van uitgaansgelegenheden.

Onveiligheidgevoel

Het onveiligheidgevoel is de afgelopen jaren iets toegenomen, terwijl het slachtofferschap gelijk is gebleven. Lelystedelingen geven de veiligheid in de buurt gemiddeld een 7,1 (7,3 in 2007). De fysieke verloedering van de openbare ruimte kan bijdragen aan een gevoel van onveiligheid. Bij de evaluatie van de Wijkveiligheidsplannen dient handhaving in de openbare ruimte extra aandacht te krijgen. Samen met partijen zoals onder andere Stichting Perspectief en de politie moet worden bekeken welke maatregelen of inspanningen nog intensiever en effectiever ingezet kunnen worden.