Ingezonden persbericht


Eerste zonnepaneel op dak basisschool Het Mozaïek, Deventer

Succesvolle samenwerking levert 1,7 megawatt aan elektriciteit op

De gemeenten Bronckhorst, Deventer, Olst-Wijhe en Raalte realiseren samen 1,7 megawatt aan elektriciteit door het opwekken van zonnestroom. Dat is ongeveer het jaarlijkse verbruik van zo'n 500 huishoudens. De zonnepanelen worden geplaatst op 107 daken van scholen, semi- en openbare gebouwen in de vier gemeenten. Het plaatsen van deze hoeveelheid zonnepanelen in de gebouwde omgeving is complex, omdat het zo divers is en nog niet eerder in Nederland is gerealiseerd. Begin 2011 moeten alle systemen zijn aangesloten.

Normaal gesproken gaat het om nieuwbouwwijken waar bij de start van de bouw al zonnepanelen worden gelegd, of op bestaande (industrie)daken die heel groot zijn, en waar dan één groot systeem op komt.

Samenwerking
Uit regionale contacten bleek dat de vier gemeenten met eenzelfde initiatief bezig waren. Door samen te werken kunnen de voorbereidings-, organisatie- en aanbestedingskosten worden gedeeld. Door de opschaling zijn de zonnestroominstallaties gunstig ingekocht. De zonne-energie gaat in eerste instantie naar de gebouwen (incl. kostenvoordeel door vermeden energie-inkoop). Wordt meer zonnestroom opgewekt dan verbruikt dan gaat het overschot naar het net. Voor teruggeleverde zonnestroom krijgen de gebruikers van het gebouw een vergoeding van het energiebedrijf.

Start project
Op woensdag 8 september ondertekenden de wethouders Dorien Mulderije (Bronckhorst), Jos Pierey (Deventer), Cor van den Berg (Olst-Wijhe) en Ben Haarman (Raalte) de samenwerking met leverancier PFIXX Solar BV en werd een eerste zonnestroominstallatie symbolisch overgedragen aan basisschool Het Mozaïek. De wethouders kregen daarbij hulp van de leerlingen. De kinderen gingen aan de slag met energie in samenwerking met Milieucentrum De Ulebelt. Ze hebben zelf energie gemaakt, zochten naar alternatieve energie of maakten een installatie met een zonnecel. Er waren heel veel manieren om een lampje te laten branden! Aan het eind van de middag hebben de leerlingen hun resultaten gepresenteerd.

Subsidie

Per locatie is een SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) van Agentschap.NL (voorheen SenterNovem) toegekend. Deze subsidie biedt de eigenaar E 0,249 per kWh. Daarnaast is er een vergoeding voor stroom die de instelling niet zelf gebruikt.

PFIXX Solar

PFIXX Solar heeft de opdracht gekregen het project te realiseren. Zij zijn specialist op het gebied van grotere zonnestroominstallaties. Ook kunnen zij in de toekomst de opbrengsten en onderhoud garanderen. Een belangrijke voorwaarde in de opdracht.