Ministerie van Defensie

Defensie Iftar 2010 in het teken van bezinning, respect en saamhorigheid

8 september 2010, 16.04 uur

Meer dan 100 moslim en niet-moslim Defensiemedewerkers zijn gisteren bij elkaar gekomen voor de jaarlijkse Defensie iftar. De iftar is een maaltijd die tijdens de Ramadan door moslims na zonsondergang wordt genuttigd. Een gevarieerd programma waarin religie, informatie, amusement en een rijke maaltijd aan bod kwamen, schiep de gelegenheid voor bezinning, respect en saamhorigheid.

In de Johan de Witt-zaal van de Van Ghentkazerne in Rotterdam werden de medewerkers ontvangen door het Commando Zeestrijdkrachten, de gastheer dit jaar. Het was de 5e keer dat Defensie deze gezamenlijke maaltijd organiseert.

Opening

De 14-jarige Ali Riza Yaman uit Rotterdam opende de iftar op een bijzondere wijze met een Koranrecitatie. De melodieuze voordracht van een koran passage was voor de aanwezigen zowel in het Arabisch als in het Nederlands op een grootscherm te volgen.

Ramadan

Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten, generaal-majoor der mariniers Ton van Ede gaf een lezing voorafgaand aan de maaltijd. Foto: ministerie van Defensie

"Ramadan is een periode met extra aandacht voor bezinning, zelfbeheersing, discipline en het inleven in anderen die het moeilijker hebben in onze samenleving", zei plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten, generaal-majoor der mariniers Ton van Ede in zijn lezing voorafgaand aan de maaltijd. "Dat zijn waarden die voor ons allemaal relevant zijn."

Hierna beschreef hij welke regelingen er bij Defensie voor moslims zijn getroffen, waaronder het aanstellen van 2 imams, beschikbaarheid van halal-maaltijden en richtlijnen voor de feestdagen.