Nivra

NIVRA en NOvAA houden vast aan RA- en AA-titels
8 september 2010 - NIVRA en NOvAA, de beroepsorganisaties van accountants, pleiten voor het behouden van de RA- en AA-titels. Ze reageren daarmee op het voorstel voor een nieuwe wet op het accountantsberoep.

De beroepsorganisaties zijn positief over de snelle voortgang die de minister van Financiën heeft gemaakt bij de totstandkoming van het wetsvoorstel. Uitgangspunt voor het commentaar van NIVRA en NOvAA is het eigen fusievoorstel, dat eerder door een ruime meerderheid van hun leden is goedgekeurd.

De RA- en AA-titels hebben grote maatschappelijk waarde en zijn de resultante van verschillende opleidingen, die aansluiten bij uiteenlopende behoeften aan accountantsdiensten in de markt, aldus de beroepsorganisaties.

Tegelijk is er begrip voor de wens van de wetgever om één kwalificatie te hanteren. NIVRA en NOvAA steunen daarom het streven tot één beroepstitel en één accountantsregister te komen, mits daarbij de kwalificatie AA of RA als aparte aanduiding van het opleidingsniveau blijft bestaan. De nieuwe wet moet ruimte bieden voor eventuele aanpassing van eindtermen en opleidingseisen, in lijn met een toekomstig kwalificatiemodel.

De twee beroepsorganisaties bevelen aan om bij de bestuurlijke inrichting van de beroepsorganisatie de wensen van de leden te honoreren. Ook de bevoegdheden van de afzonderlijke ledengroepbesturen zouden meer in lijn moeten zijn met het fusieplan van NIVRA en NOvAA. De zorgvuldigheid bij de totstandkoming van regelgeving is eveneens een punt dat meer aandacht verdient in de concept-accountantswet.

De nieuwe accountantswet integreert beide bestaande wetten, de Wet op de Registeraccountants en de Wet op de
Accountants-Administratieconsulenten en is noodzakelijk om de fusie van NIVRA en NOvAA tot één publiekrechtelijke beroepsorganisatie te realiseren.

* > Download de reactie van NIVRA en NOvAA op de conceptwet (pdf)
* > Download het commentaar van de ledengroep OVAC (pdf)
* > Download het commentaar van de ledengroep FINAD (pdf) Zie het origineel