Gerechtelijke organisatie

Maximale werkstraf voor doorgeven informatie uit computersystemen politie

Den Haag, 8 september 2010 â De rechtbank âs-Gravenhage heeft vandaag een 39-jarige voormalige informatierechercheur van de politie Rotterdam-Rijnmond veroordeeld tot de maximale werkstraf van 240 uur, omdat hij informatie uit de computersystemen van de politie heeft doorgegeven aan een derde, terwijl hem in ruil hiervoor beloften in het vooruitzicht waren gesteld.

De ex-rechercheur heeft van februari 2006 tot maart 2008 op verzoek van een medewerker van de Marokkaanse ambassade in Nederland personen nagetrokken in de computersystemen van de politie en de betreffende informatie doorgegeven aan deze ambassademedewerker. De ambassademedewerker had de rechercheur verteld dat de bevragingen van de computersystemen te maken hadden met terrorisme, wapenhandel of acties tegen de Koning van Marokko.

De rechtbank was van oordeel dat de voormalige rechercheur, gelet op de ernst van het feit, een onvoorwaardelijke straf moest krijgen. Evenals de officier van justitie vond de rechtbank een gevangenisstraf in dit geval echter een te zware straf, maar een werkstraf passend.

De rechtbank heeft in het voordeel van de man meegewogen dat de informatie die hij heeft opgevraagd weliswaar persoonsgegevens maar geen staatsgeheimen bevatte of anderszins bijzonder was van karakter. Ook heeft de rechtbank meegewogen dat de nagetrokken personen vooralsnog geen nadeel hebben ondervonden van het feit dat de man informatie over hen heeft bevraagd en doorgegeven. Tenslotte heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de man door zijn handelen zijn baan als informatierechercheur bij de politie is kwijtgeraakt en dat de zaak uitgebreid in de media is besproken.

Daar staan volgens de rechtbank een aantal strafverzwarende aspecten tegenover. Zo heeft de man willens en wetens gehandeld in strijd met zijn ambtsplicht en in strijd met de door hem getekende geheimhoudingsverklaring. Ook heeft hij door het verstrekken van de informatie de privacy van de betrokken personen ernstig geschonden.

Het vonnis is te vinden via onderstaand LJ-nummer.

LJ Nummer

BN6204

Zie het origineel
Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 8 september 2010 Naar boven