Gemeente Smallingerland


Vogelzang: nieuwe stap naar realisatie

Voor het herontwikkelen van het gebied Vogelzang op de noordelijke kop van het Drachtster centrum is een nieuwe stap op weg naar realisatie gezet. Het college van B en W heeft overeenstemming bereikt met de ontwikkelaar over een samenwerkingsovereenkomst. De overeenkomst houdt in dat gemeente en projectontwikkelaar KONST BV het stadium van vrijblijvendheid nu voorbij zijn. De ontwikkelaar investeert nu risicodragend in het daadwerkelijk realiseren van het project. De projectontwikkelaar krijgt met de overeenkomst het ontwikkelrecht van het gebied en betaalt aan de gemeente een marktconforme prijs voor gemeentelijke gronden als de planologische procedure is afgerond. Voor de ontwikkeling wordt nog steeds uitgegaan van het eerdere ontwerp voor een woontoren met 26 appartementen, 8 starterswoningen aan de oostzijde langs de nieuwe Stadssteeg, 6000m2 commerciële ruimte en een bovengrondse parkeergarage voor 350 auto's. De gemeente neemt de parkeergarage over als die helemaal klaar is.

De samenwerkingsovereenkomst met de ontwikkelaar en de financiële consequenties voor de gemeente moeten nog door de gemeenteraad worden geaccordeerd tijdens de raadsvergadering van 5 oktober aanstaande.

Als de raad akkoord is met de overeenkomst, betaalt de ontwikkelaar een vergoeding aan de gemeente voor de voorkeurspositie. Die vergoeding wordt maandelijks betaald tot het moment van grondoverdracht.