Socialistische Partij

Amsterdam ten strijde tegen misbruik wachtgeld


08-09-2010 * Amsterdam gaat zich - op verzoek van de SP - inzetten om de kosten voor wachtgeld aan ex-bestuurders fors terug te brengen. Het college zegde vandaag toe om nu echt werk te maken van het begeleiden van wethouders naar een nieuwe baan en hen tot die tijd nuttige functies voor Amsterdam te laten vervullen. Halfjaarlijks zal de stad de ex-wethouders aansporen om aan de slag te gaan, waarmee een initiatiefvoorstel van de SP hierover ten uitvoer gebracht wordt. Laurens Ivens
De SP waarschuwde begin dit jaar al dat de fusie van stadsdelen na de verkiezingen van maart zou leiden tot hoge kosten voor wachtgeld. Zeven in plaats van veertien stadsdelen vraagt immers veel minder bestuurders. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "De SP zei toen te vrezen dat die bestuurders de stad misschien wel een kwart miljoen per maand zouden gaan kosten. Het bleek helaas nog erger, het is 330.000 euro per maand. Met dergelijke bedragen zijn het stadsbestuur en de partijen van de oud-bestuurders de Amsterdammers verplicht alles te doen om hen zo snel mogelijk uit hun wachtgeldpositie of op een plek van nut voor de stad te krijgen."

In het debat over het wachtgeld in januari beloofden PvdA, VVD, GroenLinks en SP hun bestuurders aan te sporen op zoek te gaan naar werk. Het college beloofde toen aan loopbaanbegeleiding te doen en te bekijken of er misschien tijdelijke taken uit te voeren zijn binnen de gemeente. Vier maanden na de formele fusie van de stadsdelen zijn veel bestuurders toch nog afhankelijk van wachtgeld. Op vragen van de SP hierover in de raad woensdag zei wethouder Van der Burg ook te vinden dat de wachtgeldregeling geen hangmat voor oud-bestuurders moet zijn, maar een trampoline naar nieuw werk. Hij beloofde dat oud-bestuurders loopbaanbegeleiding aangeboden krijgen en bekeken wordt of zij voor de stad in te zetten zijn. Ivens: "We zijn blij dat deze wethouder beterschap belooft. Jammer dat het zo lang heeft moeten duren, maar hopelijk komt er nu echt een einde aan de ex-wethouders die werkeloos op de bank zitten."