Gemeente Amersfoort
Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 8 september 2010

Nieuw bestemmingsplan voor Kersenbaan, Amersfoort

Er is een vernieuwd gedetailleerd bestemmingsplan gemaakt voor de Kersenbaan in Amersfoort, de weg die straks het Centraal Stadsgebied met de A28 verbindt. Deze vernieuwing was nodig nadat een gedeelte van het bestemmingsplan Leusderkwartier 2008, dat voorzag in de aanleg van de Kersenbaan, in april 2010 door de Raad van State was vernietigd. Het opstellen en in procedure brengen van een vernieuwd bestemmingsplan is niet van invloed op het ontwerp en de realisatie van de Kersenbaan. Wel zal de aanleg van de weg enige vertraging oplopen. Het nieuwe bestemmingsplan ligt naar verwachting over enkele weken ter inzage . De gemeente verwacht dat in de loop van 2011 met de aanleg wordt gestart.

Met de aanleg van de Kersenbaan komt er een verbetering in de doorstroming van het verkeer, de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in de omliggende woonstraten. Het eerste deel van de Kersenbaan, tussen Stationsstraat en Leusderweg, is in 2000 aangelegd. Het gaat nu om het deel van de Leusderweg tot de A28, waarvan de inrichting van kruispunt Roethof een belangrijk onderdeel is.

Gedetailleerd bestemmingsplan
Het vernieuwde bestemmingsplan heeft geen invloed op het definitieve ontwerp van het tracé, waarin ook de uitkomsten van het participatietraject zijn verwerkt. De inrichting van de weg en de plek van de geluidsschermen, die in samenspraak met bewoners zijn vastgesteld, blijven hetzelfde. Doordat het bestemmingsplan nu gedetailleerd wordt vastgesteld, wordt voor iedereen duidelijker welke inrichting van de omgeving de gemeente voor ogen heeft. Naast het vernieuwde bestemmingsplan wordt ook de ontheffingsprocedure Wet Geluidhinder opnieuw gestart, zodat deze gebaseerd kan worden op de meest recente verkeersinzichten en ontwikkelingen.

Opnieuw ter inzage
Het college heeft besloten het plan gedetailleerder te maken naar aanleiding van de beslissing van de Raad van State en de procedure voor de Kersenbaan opnieuw te starten. Men kan daardoor opnieuw zienswijzen indienen, gebaseerd op het nieuwe gedetailleerde bestemmingsplan. Op deze manier wil het college van burgemeester en wethouders optimale rechtszekerheid bieden aan belanghebbenden en (toekomstige) bewoners.

Wanneer de gemeenteraad is geïnformeerd over het gedetailleerde bestemmingsplan en het nieuwe ontheffingsverzoek Wet geluidhinder komen deze ter inzage te liggen. De exacte datum van de ter inzagelegging wordt nog bekend gemaakt.
Naar verwachting wordt het nieuwe bestemmingsplan begin 2011 door de gemeenteraad vastgesteld. Na vaststelling van het bestemmingsplan volgt nog een beroepstermijn bij de Raad van State.



Gemeente Amersfoort