Provincie Overijssel
Besluitenlijst GS Overijssel 7 sept.2010

Onderwerp: Beslissing op bezwaar Honigh Beheer BV - afwijzing subsidie Overijssel Innoveert Verder! (GM-beslissing d.d. 2-9-2010)
Kenmerk: 2010/0133537

In februari 2010 is de subsidieregeling Overijssel Innoveert Verder! van start gegaan om het midden- en kleinbedrijf in Overijssel te ondersteunen bij innovatieprojecten. Hiervoor is ¤7,7 miljoen beschikbaar gesteld. Op de eerste inschrijfdag kwamen er al zo veel aanvragen binnen, dat het budget ruimschoots werd overschreden. Een notaris heeft toen de volgorde van binnenkomst vastgesteld door middel van loting, en op die manier bepaald welke aanvragen in behandeling genomen konden worden. Een groot aantal bedrijven is daarbij afgevallen, waaronder een textieldrukkerij in Zwolle. Deze ondernemer heeft bezwaar gemaakt tegen de weigering van de subsidie. Na heroverweging besluiten Gedeputeerde Staten de bezwaren ongegrond te verklaren. Het is wettelijk toegestaan om in dit soort gevallen te loten, en dit is ook ruim van tevoren aangekondigd. De loting zelf is zeer zorgvuldig en correct verlopen. De subsidieaanvraag van de textieldrukkerij is terecht afgewezen.

Onderwerp: Beslissing op bezwaar Innosell BV - afwijzing subsidie Overijssel Innoveert Verder! (GM-beslissing d.d. 2-9-2010)
Kenmerk: 2010/0139854

In februari 2010 is de subsidieregeling Overijssel Innoveert Verder! van start gegaan om het midden- en kleinbedrijf in Overijssel te ondersteunen bij innovatieprojecten. Hiervoor is ¤7,7 miljoen beschikbaar gesteld. Op de eerste inschrijfdag kwamen er al zo veel aanvragen binnen, dat het budget ruimschoots werd overschreden. Alle aanvragen die na de eerste dag van inschrijving binnen kwamen zijn afgewezen, omdat daarvoor het budget niet toereikend was. Eén van deze aanvragen was ingediend door een bedrijf in hoogwaardige kunststofproducten uit Borne. Deze ondernemer heeft bezwaar gemaakt tegen de weigering van de subsidie. Na heroverweging besluiten Gedeputeerde Staten de bezwaren ongegrond te verklaren.

Onderwerp: Subsidieverlening Programma ICT Diensteninnovatie Overijssel, tender 2010-I. (GM-beslissing d.d. 6-9-2010)
Kenmerk: 2010/0142580

Het Programma ICT Diensteninnovatie Overijssel 2008-2011 stimuleert economische innovatie van de non-profit- en zakelijke dienstverlening. De focus ligt op dienstenontwikkeling door verandering en vernieuwing in de maatschappelijke sectoren onderwijs, wonen/zorg, creatieve industrie, overheidsdienstverlening en kennistransfer.
In het ICT Dienstenprogramma is 6 miljoen euro beschikbaar gesteld om een marktvraag en innovatie-impuls te creëren waarop dienstverlenende bedrijven willen en kunnen inspelen. Naast de investering in brede opschaling en verspreiding van diensten, binnen de maatschappelijke sectoren, met zowel een economisch als maatschappelijk nut, wordt ook geïnvesteerd in innovatie en creatie van vernieuwende diensten.
In de tenders van 2009 zijn 14 projecten door GS gehonoreerd. In de tender 2010-1 honoreert GS 7 projecten. De samenvattingen van deze projecten worden gepubliceerd op de website van de provincie Overijssel http://www.overijssel.nl/thema's/economie/economische/ict.
Voor de tweede tender van 2010 wordt door het programmamanagement actief gewerkt aan de werving van projecten in genoemde toepassingsdomeinen. Het subsidieplafond van ¤ 400.000,-- wordt daarbij evenredig verdeeld over 3 regio's in de provincie Overijssel:
o ¤ 100.000,-- voor een regioproject uit Twente;
o ¤ 100.000,-- voor een regioproject uit Deventer/Stedendriehoek;
o ¤ 100.000,-- voor een regioproject uit Zwolle-Kampen - IJssel-Vecht;
¤ 100.000,-- wordt beschikbaar gesteld voor één voorstel uit de provincie Overijssel.

Onderwerp: Informatie over uitbreiding museum de Fundatie
Kenmerk: 2010/0139518

Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten over de plannen van museum de Fundatie voor uitbreiding van de locatie in Zwolle.

Onderwerp: Subsidieverlening Programma ICT Diensteninnovatie Overijssel Tender 2010-1
Kenmerk: 2010/0134033

Het programma ICT Diensteninnovatie Overijssel stimuleert economische innovatie van de non-profit en zakelijke dienstverlening. De focus ligt op dienstenontwikkeling door verandering en vernieuwing in de maatschappelijke sectoren onderwijs, wonen/zorg, creatieve industrie, overheidsdienstverlening en kennistransfer.
In het ICT Dienstenprogramma is 6 miljoen euro beschikbaar gesteld om een marktvraag en innovatie-impuls te creëren, waarop dienstverlenende bedrijven willen en kunnen inspelen.
Naast de investering in brede opschaling en verspreiding van diensten, binnen de maatschappelijke sectoren, met zowel een economisch als maatschappelijk nut, wordt ook geïnvesteerd in innovatie en creatie van vernieuwende diensten.

In de tenders van 2009 zijn 14 projectaanvragen door de GS gehonoreerd. Voor de tender 2010-1 honoreert GS de 7 projectaanvragen in de maatschappelijke domeinen:

In het domein "onderwijs", de projecten: 'Het veldwerkproject' van Qlict B.V. te Enschede, 'Twente's got talent, fase 2' van de Universiteit Twente en 'Hello' van de stichting Konot uit Oldenzaal.
In het domein "zorg, wonen en welzijn", de projecten: de 'Digitale Dorpspomp' van Novay te Enschede, 'Geotherm' van Novay te Enschede en de 'CSE monitor' van Stichting Landstede te Zwolle.
In het domein "creatieve industrie (cultuur, toerisme en media)", het project 'Dynamic live' van Hedon te Zwolle.

De samenvattingen van deze projecten worden gepubliceerd op de website van de provincie Overijssel http://www.overijssel.nl/thema's/economie/economische/ict

Onderwerp: Verruiming capaciteit kruispunt N348 Deventer-Raalte met Nico Bolkesteinlaan-Leonard Springerlaan.
Kenmerk: 2010/0142578

GS besluiten de capaciteit van het kruispunt Nico Bolkesteinlaan-Leonard Springerlaan met de provinciale weg N348 Deventer-Raalte te vergroten door aanleg van extra opstelstroken. Daarmee wordt een goede verkeersafwikkeling en doorstroming gewaarborgd.
GS stellen hiervoor een bedrag van ¤255.500,= beschikbaar. Deze maatregelen zullen door de gemeente Deventer i.c.m. de aanleg van de fietsbrug worden uitgevoerd om de onvermijdelijke verkeershinder tot een minimum te beperken.

Onderwerp: convenant regiotaxi Vechtdal
Kenmerk: 2010/0146849

De provincie is regisseur van de regiotaxi (OV tactiek, 2008). De verantwoordelijkheden die dit met zich meebrengt zijn vastgelegd in een convenant dat de provincie met de gemeenten wil afsluiten. Met dit convenant worden rechten en plichten tussen provincie en gemeenten formeel vastgelegd. Het convenant is inmiddels ondertekend met de gemeenten in de regio Noordwest Overijssel en Salland. Nu wordt het convenant op 16 september 2010 ondertekend met de gemeenten in Vechtdal.

Onderwerp: Reis naar Stockholm
Kenmerk: 2010/0147022

Op initiatief van de Statencommissie Jeugd, Sociale Infrastructuur en Cultuur wordt een reis georganiseerd naar Stockholm. Tijdens deze reis komt een aantal essentiële onderwerpen aan bod uit het provinciale sociale beleid en het beleid ten aanzien van jeugdzorg. Namens het college van GS zal gedeputeerde Gert Ranter deelnemen aan de reis.

Onderwerp: Deelneming in Stichting Essent Sustainability Development ('Stichting Duurzaamheid')
Kenmerk: 2010/0142057

Als vervolg op de overeenkomst van verkoop van de aandelen Essent (Offer, Sale and Purchase Agreement) is in 2009 voorzien in een door Essent en RWE ondertekende duurzaamheidsovereenkomst, waarin bindende afspraken zijn gemaakt over investeringen door Essent/RWE in duurzame energieproductie in Nederland. Vastgelegd is dat een aparte stichting zal toezien op de uitvoering van de gemaakte afspraken en dat in deze stichting de voormalig aandeelhouders van Essent zullen zijn vertegenwoordigd. De inrichting van de stichting is eveneens vastgelegd. De voormalige aandeelhouders van Essent zullen bestuurlijk vertegenwoordigd zijn in de stichting.
Momenteel is deze stichting, die Stichting Essent Sustainability Development ("Stichting Duurzaamheid") zal gaan heten, in oprichting. Gedeputeerde Staten nemen net als alle andere oud-aandeelhouders van Essent een voorlopig besluit tot deelname in deze stichting en stellen Provinciale Staten in de gelegenheid om wensen en bedenkingen te uiten over het ontwerp-besluit. Vervolgens zal voor dit besluit goedkeuring aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties moeten worden gevraagd.

Onderwerp: Bestedingsplan BDU Verkeer en Vervoer 2011. Voorgestelde inzet van BDU-middelen aan doelen, prioriteiten en accenten op het gebied van verkeer en vervoer in 2011.
Kenmerk: 2010/0146092

De provincie stelt jaarlijks voor West-Overijssel het bestedingsplan Verkeer en Vervoer (BDU) vast. Voor het jaar 2011 is ¤ 38,4 miljoen beschikbaar. Hierbij is nog geen rekening gehouden met mogelijke bezuinigingen. Deze middelen zijn bestemd voor provinciale en gemeentelijke maatregelen en projecten rond stads- en streekvervoer, de regionale treindiensten, de regiotaxi, de treintaxi, de buurtbus, infrastructuur, gedragsbeïnvloeding, verkeersveiligheid, mobiliteitsmanagement en het werkbudget voor het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO). De gemeenten in West-Overijssel kunnen voor infrastructuur- en gedragsbeïnvloedingsprojecten (verkeersveiligheid) tot 1 november 2010 subsidieverzoeken bij de provincie indienen.

Onderwerp: Agenda regulier overleg GS-bestuur VNG Overijssel op
9 september 2010
Kenmerk: 2010/0142421

GS hebben kennis genomen van de agenda van het jaarlijkse bestuurlijk overleg met VNG Overijssel op 9 september 2010. Op de agenda staan Kwaliteit Overijssels - lokaal en provinciaal - Bestuur en (op verzoek van VNG Overijssel) bestuurlijke (her)inrichting.

Onderwerp: aankondiging bestuurlijke werkconferentie Kwaliteit Overijssels Bestuur
Kenmerk: 2010/0144360

GS hebben kennis genomen van de stand van zaken en de vervolgstappen rond het traject Kwaliteit Overijssels - lokaal en provinciaal - Bestuur. PS zullen via een brief hierover worden geïnformeerd en tevens op de hoogte worden gebracht van de bestuurlijke werkconferentie op 10 november die geheel in het teken staat van kwaliteit Overijssels Bestuur. Heel bestuurlijk Overijssel zal voor deze conferentie worden uitgenodigd.



Provincie Overijssel