Gemeente Oirschot

De Wabo en de omgevingsvergunning

Â

Op 1 oktober 2010 treedt de nieuwe Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking. Deze wet maakt de âomgevingsvergunningâ mogelijk.

Â

Regels die werken, lasten beperken!

Het kabinet wil een moderne overheid met minder, betere en effectievere regels. De nieuwe omgevingsvergunning maakt deel uit van de modernisering van de VROM-regelgeving. Met dit project wil VROM de regelgeving flink reduceren en verbeteren, zodat de regels voor u als burgers en bedrijven minder tijd en geld kosten. Daarom schrapt VROM honderden regels en vermindert het de administratieve lasten.

Â

Omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning maakt het mogelijk om (delen) van het vergunningenproces te versnellen. De omgevingsvergunning is één geïntegreerde vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu, die moet leiden tot minder administratieve lasten voor bedrijven en burgers, een betere dienstverlening door de overheid aan bedrijven en burgers, kortere procedures en voorkomt tegenstrijdige voorschriften. Burgers en bedrijven die nu nog verschillende vergunningen nodig hebben en willen bouwen of verbouwen hoeven straks nog maar één type vergunning aan te vragen: de omgevingsvergunning.

Â

De omgevingsvergunning: hoe komt deze eruit te zien?

Als u nu een huis, bedrijfsloods of schuur wilt (ver)bouwen, dan heeft u op dit moment veel vergunningen nodig. Deze vergunningen hebben elk hun eigen vereisten, procedures, afhandelingstermijnen, leges en toezichthouders. De vergunningen worden vaak verstrekt door verschillende overheidsinstanties en doorlopen ieder hun eigen procedures. Dit kan leiden tot tegenstrijdige vergunningen.

Het is voor u als burger of bedrijf onoverzichtelijk en tijdrovend.

Â

Bij de omgevingsvergunning staat de aanvrager centraal. Door invoering van de omgevingsvergunning hoeft u als aanvrager straks nog maar één type vergunning aan te vragen, bij één loket, bij één bevoegd gezag. Na het doorlopen van één procedure volgt één besluit, waarop ook maar één rechtsbeschermingsprocedure volgt.

Â

De vergunningaanvraag

U als aanvrager bepaalt of u de vergunningaanvraag digitaal of op papier indient. U kunt de aanvraag opstellen via een digitaal aanvraagformulier bij het Omgevingsloket (www.omgevingsloket.nl). Dit digitale aanvraagformulier leidt u via een vragenboom tot een aanvraagformulier op maat. Er wordt aangegeven welke bijlagen met de aanvraag ingediend moeten worden. Ook dit kan elektronisch.

Â

Reikwijdte omgevingsvergunning

VROM wil zoveel mogelijk locatiegebonden vergunningen en andere toestemmingsvereisten op het gebied van wonen, bouwen, monumenten, ruimte, natuur, milieu en water opnemen in de omgevingsvergunning. Denk hierbij aan de milieuvergunning, bouwvergunning, sloopvergunning, aanlegvergunning en de gebruiksvergunning. Ook de meest voorkomende vergunningen uit de gemeentelijke verordeningen worden in de omgevingsvergunning opgenomen (kap-, reclame- en aanlegvergunning).

Â

Wilt u meer informatie?

Op dit moment is het nog niet mogelijk een aanvraag te doen via www.omgevingsloket.nl. Meer informatie over de omgevingsvergunning kunt u vinden op het Kennisplein Omgevingsvergunning (http://omgevingsvergunning.vrom.nl/). Wij houden u via het weekjournaal en onze website op de hoogte van de nieuwe omgevingsvergunning.