Ingezonden persbericht


PvdA statenfractie stelt vragen over eerste stappen op weg naar een tweede kerncentrale in Borssele

De PvdA statenfractie in Groningen heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over een mogelijke tweede kerncentrale in Borssele. Dit naar aanleiding van berichtgeving in de media dat de voormalige aandeelhouders van Essent akkoord zouden zijn met het zetten van een eerste stap op weg naar een tweede kerncentrale in Borssele.

De PvdA Statenfractie heeft de volgende vragen voorgelegd;


1. Is het juist dat de provincie Groningen als aandeelhouder akkoord is gegaan met het zetten van deze stap? Zo nee, welke stappen gaat u hiertegen ondernemen?


2. Zo ja, hoe verhoudt zich dit besluit met de richtlijn in onze eigen provincie om geen productie van kernenergie toe te staan en het opslaan van kernenergie in de Groninger bodem af te wijzen?


3. Deelt u onze opvatting dat het niet aangaat kerncentrales te bouwen terwijl er geen oplossing is voor het afval dat dit tot gevolg heeft en dat het over de grens dumpen van het afval onfatsoenlijk bestuur zou zijn?


4. Bent u met ons van mening dat er eeuw nieuwe technieken voorhanden zijn die het mogelijk maken om op werkelijk duurzame wijze in onze energiebehoefte te voorzien? Onderschrijft u dat de overheid derhalve geen geld moet steken in kernenergie en ook geen procedurestappen moet zetten?