Wageningen Universiteit en Researchcentrum 8 sep 2010

Zoelen betekent rollen in de modder. Dit is een kenmerkend gedrag van varkens. Uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research blijkt dat zoelen belangrijk is voor hun welzijn. Daarom verdient het modderbadgedrag bijzondere aandacht in de zoektocht naar een integraal duurzame varkenshouderij.

Het rapport geeft een gedetailleerde beschrijving van het zoelgedrag bij tamme en wilde varkens. Het bespreekt dit gedrag in een evolutionaire context. Om welzijn te beoordelen zijn criteria voor het ideale modderbad opgesteld. Ook zijn de verschillende functies van het gedrag bekeken en is systematisch nagegaan wat de relatie van zoelen is met welzijnsindicatoren.

Zoelen is vermoedelijk een aangeboren gedrag wat varkens aangenaam vinden om te doen. Het geeft verkoeling, is rustgevend en helpt bij de huidverzorging. Zoelen in optima forma is een veelzijdig gedrag (van inleidend wroeten tot en met het afschuren van opgedroogde modder). Het is belangrijk voor varkensgeluk.

Op dit moment kunnen de meeste varkens hun gedragsbehoeften niet uitvoeren, o.a. vanwege problemen met kosten, hygiëne en milieu (waterverbruik). Juist daarom verdient het modderbadgedrag bijzondere aandacht in de zoektocht naar een integraal duurzame varkenshouderij. Â
Bekijk een uitzending van Vroege Vogels TV met aandacht voor dit onderzoek:
http://player.omroep.nl/?aflID=11390921

Gratis downloaden
Rapport 381 âZoelen van varkens en implicaties voor dierenwelzijnâ van M. Bracke kunt u hier gratis downloaden.

Contact
Marc Bracke

Zie het origineel