Ingezonden persbericht


Expositie Kees Verkade op Open Art Fair

Een bezoek aan de Open Art Fair is dit jaar extra de moeite waard vanwege de solo-tentoonstelling met ruim 50 werken van de befaamde beeldhouwer Kees Verkade. De mens, met al zijn dynamiek en emoties, is het belangrijkste onderwerp van deze veelzijdige kunstenaar, die in 1941 werd geboren en werd opgeleid aan de Koninklijke Academie in Den Haag.

Sinds de eerste jaren van zijn kunstenaarschap tot op heden maakt Kees Verkade beelden in opdracht, die overal in Nederland te zien zijn, zoals het beeld van drie gearmde oude dames in Haarlem uit 1966, de "Haasje over" spelende jongens in Heemstede (1968) en de garnalenvisser in Zandvoort (1969). Ook portretten zijn een terugkerend fenomeen in het oeuvre van de kunstenaar. In Amsterdam staat het bekende portret van Simon Carmiggelt en in Den Haag dat van Louis Couperus. Eén van de recentste opdrachten is een oorlogsmonument voor de gemeente Harderwijk, dat in 2010 is onthuld.

In de jaren zeventig wordt Verkades werk ontdekt door de internationale gemeenschap en stromen opdrachten uit Amerika binnen. Dynamiek, beweging en evenwicht in sport en dans gaan het werk van de beeldhouwer meer en meer beheersen. Ook het circus is een onderwerp dat Verkade jarenlang is blijven boeien. Voor Columbia University in New York creëert Verkade in 1970 een ijle, vier meter hoge sculptuur van een koorddanser met een andere acrobaat op de schouders.

Eind jaren zeventig vestigt Kees Verkade zich definitief in Monaco, waar hij zijn vrouw Ludmila ontmoet en zijn werk de aandacht trekt van de internationale gemeenschap die daar resideert. Diverse beelden van Verkade zijn in Monaco en omgeving in de openbare ruimte te bewonderen, zoals het monumentale beeld 'Malizia' van de eerste Grimaldi die Monaco veroverde in de 13de eeuw, dat voor het Prinselijk paleis staat. Na het overlijden van Prinses Gracia (Grace Kelly) in 1982 vraagt Prins Rainier III Kees Verkade om een monumentaal beeld van haar te maken dat sindsdien in de, in haar nagedachtenis aangelegde, rozentuin te Monaco staat.

Kees Verkade is een meester in het uitbeelden van beweging en emotie in koel en hard brons. Vanaf de jaren tachtig concentreert het werk van de kunstenaar zich meer en meer op de liefdevolle relatie tussen moeder en kind en man en vrouw.

Monumentale beelden van Kees Verkade zijn op diverse plaatsen in de wereld te bewonderen, van New York tot Den Haag en van Nice tot Maastricht. Vele beroemde mensen zijn door Kees Verkade geportretteerd, onder wie Sir Winston Churchill, de pianist Arthur Rubinstein, de schrijvers Oscar Wilde en Prinses Gracia van Monaco. Een aantal van deze portretten zal op de expositie te bewonderen zijn. Daarnaast worden circa 50 grote en kleine beelden en gouaches van de meester getoond.

In twee vitrines zal werk getoond worden van Martijn Verkade, zoon van de beeldhouwer en zelf werkzaam als edelsmid in Haarlem.

Open Art Fair, 8 tot en met 12 september 2010, Jaarbeurs Utrecht, www.openartfair.nl