Persbericht

Taal smaakt naar meer tijdens Dag van de Alfabetisering

~ jaarlijks evenement vraagt aandacht voor laaggeletterdheid ~

's-Hertogenbosch, 19 augustus 2010 - De Dag van de Alfabetisering 2010 vindt plaats op woensdag 8 september in het Jheronimus Bosch Art Center in 's-Hertogenbosch. Naast toespraken van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden en burgemeester Rombouts van 's-Hertogenbosch worden die dag onder andere de Nationale Alfabetiseringsprijzen 2010 uitgereikt door demissionair staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt. De organisatie van de dag is in handen van onderzoeks- en adviesbureau CINOP, in opdracht van het ministerie van OCW.

De 'Hoofdstad van de Smaak' 's-Hertogenbosch is dit jaar onder het motto 'Taal smaakt naar meer' de locatie voor de Dag van de Alfabetisering 2010. Tijdens deze dag staat de aanpak van laaggeletterdheid centraal. Er is nog steeds een groep van 1,5 miljoen Nederlanders die problemen heeft met basisvaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen en omgaan met computers waardoor ze de aansluiting met de maatschappij kunnen verliezen.

De Dag van de Alfabetisering wordt geheel in stijl met het thema geopend door meesterkok Rudolph van Veen. Het voorzitterschap van deze dag ligt bij Catherine Keyl. Zij maakt zich in haar programma's hard voor het thema laaggeletterdheid en heeft onder andere samen met Joop Braakhekke een kookboek herschreven in eenvoudige, toegankelijke taal. Taalambassadeur Koos Vervoort is voormalig laaggeletterde en leest een passage voor uit zijn zelfgeschreven boek 'Dit is pas het begin'. Vervoort zal het eerste exemplaar van zijn boek overhandigen aan Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden. Zij gaat daarna in een toespraak in op de kansen voor laaggeletterdheid.

In het daarop aansluitende debat 'Smaken verschillen' gaan onder andere Agnes Jongerius (voorzitter FNV), Fons van Wieringen (voorzitter Onderwijsraad) en Bart Eigeman (wethouder bij de gemeente 's-Hertogenbosch) de discussie met elkaar aan over de toekomst van alfabetisering in Nederland.

Tijdens enkele workshops wordt het thema laaggeletterdheid onder leiding van sprekers van expertisecentrum beroepsonderwijs (ecbo), de gemeente 's-Hertogenbosch, CINOP, Bolletje, AOC Oost en de ministeries van OCW en VROM verder uitgediept. Meer informatie hierover is te vinden op http://www.dagvandealfabetisering.nl/workshops.

Veertien medewerkers van Bolletje krijgen daarna van Bolletje's algemeen directeur Hielke van Dijken een diploma uitgereikt voor de taalcursussen die ze afgelopen jaar met succes gevolgd hebben. De dag wordt afgesloten met de uitreiking van de Nationale Alfabetiseringsprijzen 2010 door demissionair staatssecretaris van Bijsterveldt. Danny van der Eijk, lid raad van bestuur van Achmea, reikt tevens de Achmea Publieksprijs uit. Deze prijswinnaar wordt bepaald aan de hand van een stemming onder de bezoekers van de Dag van de Alfabetisering. Een overzicht van de tien finalisten is te vinden op http://dagvandealfabetisering.nl/nationalealfabetiseringsprijzen.

Kijk op http://www.dagvandealfabetisering.nl/ voor meer informatie of volg het laatste nieuws via Twitter: http://twitter.com/DVDA2010.

(448 woorden)