Gemeente Almere

Spitten in de polder


01-07-2010

Spitten in de polder Op 9 september start in de nieuwe bibliotheek van Almere de vierde editie van de archeologiecursus Spitten in de polder. Vijf boeiende, actieve lessen en twee excursies brengen het verre verleden van Almere tot leven.

Tijdens vijf avonden en twee excursies maakt u kennis met archeologie in het algemeen, en met die van Flevoland en Almere in het bijzonder. Op elke avond verzorgt een archeoloog een les van twee uur. U luistert naar interessante sprekers en gaat zelf aan de slag.

Archeologie van Almere

Cursisten krijgen gedurende de cursus een goed beeld van de archeologie van Almere en Flevoland. "Voordat Almere bestond, stuitte men bij werkzaamheden af en toe op een scheepswrak," aldus stadsarcheoloog Willem-Jan Hogestijn. "Tegenwoordig verrichten we archeologisch onderzoek vóór nieuwe wijken worden gebouwd. Behalve resten uit de tijd van de Zuiderzee, levert dat ook vondsten op van de jagers en verzamelaars uit de steentijd, zo'n 13.500 jaar geleden. Toen woonden hier namelijk ook mensen."

In de cursus delen de archeologen hun kennis over beide periodes. In een aantal workshops werken cursisten zelf met archeologisch materiaal. Denk hierbij aan het determineren van materiaal uit een beerput, werken met vuursteen of leer en het maken van touw. In de laatste les wordt er zelfs historisch geborreld!

Data en locatie

De lessen zijn op de donderdagavonden 9 en 23 september, 21 oktober, en 4 en 25 november van 19.30-21.30 uur. Locatie: de nieuwe bibliotheek, Stadhuisplein 101, Almere. De excursies zijn op zaterdag 9 oktober en 20 november van 10.00 tot circa 15.30 uur.

Inschrijven

De vijf lessen, plus de twee excursies (met eigen vervoer) kosten samen 77,50 euro per persoon. Leden van Flevolandse Bibliotheken betalen slechts 70 euro. Inschrijven kan via de website www.plusbibliotheekflevoland.nl/archeologiecursus. Hier vindt u ook nadere informatie over de cursus.

De cursus is een initiatief van Bureau Archeologie en Monumentenzorg van de gemeente Almere, Plusbibliotheek Flevoland en de nieuwe bibliotheek Almere.

Meer informatie over archeologie in Almere vindt u op www.almere.nl/archeologie.