VU Medisch Centrum

Amsterdam, 7 september
2010/088/JS

Moreel beraad: reflectie als interventie

Moreel beraad is een belangrijk middel om zorgverleners te helpen reflecteren op morele vragen in hun werk. Zorgverleners krijgen meer en meer te maken met maatschappelijke en ethische kwesties. Moreel beraad helpt hen de juiste keuzes te maken door gezamenlijk te praten en na te denken over wat de juiste stappen zijn en welke zorg het beste gebonden kan worden. Prof. dr. G. Widdershoven pleit in zijn inaugurale rede als hoogleraar medische ethiek op donderdag 9 september voor het breed inzetten van deze methodiek.

Is het de moeite waard om een behandeling met een kleine kans op succes te proberen? Is actieve levenbeëindiging een optie in de context van palliatispeeeve zorg in een hospice? Mag je een voet tussen de deur zetten bij een dementerende vrouw die thuis geen zorg wil? Professionals in de gezondheidszorg lopen dagelijks tegen deze vragen op. Ook wanneer er overeenstemming is over de medische feiten, is er vaak geen zekerheid over de beste koers. Moreel beraad wordt daarom in toenemende mate gebruikt om ethische reflectie op de werkvloer te bevorderen. Moreel beraad is zo een proces van gezamenlijk onderzoek naar goede zorg en wordt gebruikt om de zorg te verbeteren. Bijvoorbeeld hoe zorg te verlenen aan patiënten die zorg afwijzen ('zorgwekkende zorgmijders'), hoe te voorkomen dat patiënten in de psychiatrie worden opgesloten in separeerruimtes.

VUmc zet moreel beraad ook in om interculturalisatie te versterken. Bijvoorbeeld door het gesprek te voeren over hoe om te gaan met zorgvragers uit andere culturen. Moreel beraad biedt daarbij focus op het project en géén knellende kaders. Voorwaarde is dat moreel beraad niet louter wordt gezien als middel om de projecten in de organisatie uit te walsen. Implementatie via moreel beraad betekent ook bijstelling en leren van weerstanden en praktische oplossingen in de praktijk.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (