Portaal

Toekomstvisie voor Maarssenbroek gereed

De Toekomstvisie voor Maarssenbroek is af. In tien punten staat omschreven hoe gemeente Maarssen, woningcorporatie Portaal, bewoners van Maarssenbroek en allerlei organisaties en instellingen gaan werken aan een wijk waarin het ook in de toekomst prettig wonen is. Inwoners kunnen een reactie geven op de visie door vanaf 9 september een enquête in te vullen op de website www.maarssen.nl/toekomstvisiemaarssenbroek.

De Toekomstvisie Maarssenbroek is een samenhangend toekomstbeeld, dat een kader biedt voor initiatieven en investeringen voor de komende twintig jaar. Drie thema's staan centraal: wonen, welzijn en zorg.

Waarom een toekomstvisie?
Maarssenbroek is een bijzondere woonwijk, die bestaat uit veertien karakteristieke en deels ook zeer diverse wijken. Bewoners zijn over het algemeen zeer tevreden over hun woonomgeving. Zij noemen dan vooral de vele voorzieningen (basisscholen, middelbare scholen en winkels), de sportfaciliteiten, het groen, de speelmogelijkheden, het verkeerssysteem (langzaam verkeer en autoverkeer gescheiden), de nabijheid van grote steden, het omringende landschap, de betaalbare en ruime woningen en de grote betrokkenheid bij bewoners. Maar de wijk is ruim dertig jaar oud en woningen en voorzieningen verouderen, terwijl zich nieuwe ontwikkelingen voordoen, zoals de nieuwbouw van Leidsche Rijn aan de andere kant van de A2. Om de bestaande kwaliteiten op peil te houden en waar mogelijk te versterken en aan te passen aan de moderne eisen van deze tijd, hebben gemeente Maarssen en woningcorporatie Portaal deze Toekomstvisie Maarssenbroek opgesteld.

Tien voor Maarssenbroek
In de visie zijn tien belangrijke punten omschreven. Deze vormen de basis voor een uitvoeringsprogramma, waar de komende tijd aan gewerkt wordt. Het gaat om de volgende punten:


1.Maarssenbroek is en blijft een woonwijk waar gezinnen graag willen wonen en een wijk die voldoet aan de eigentijdse woon- en leefwensen van hen en hun kinderen.


2. Maarssenbroek is ook geschikt voor bewoners die ouder worden en in hun Maarssenbroek willen blijven wonen.


3. Maarssenbroek benut bestaande kwaliteiten, zoals de kleinschalige, dorpse opzet van de wijk, de veilige en kindvriendelijke omgeving, het rijke en gevarieerde voorzieningenniveau, en past deze aan de eisen van deze tijd aan.


4. Maarssenbroek mobiliseert zijn sociale kracht: bewoners en organisaties nemen verantwoordelijkheid voor de eigen woonwijk.


5. In Maarssenbroek gaat het goed en kan het beter: wij benoemen de opgaven en pakken ze aan.


6. Openbare ruimte met betekenis vraagt om eigentijds beheer, waarbij leefbaarheid en veiligheid centraal staan.


7. Maarssenbroek bestaat uit veertien wijken: met oog voor de verschillen tussen wijken zoeken we naar ontwikkelingen die voor iedereen van belang zijn.


8. Korte en langere termijn: wij vertalen de Toekomstvisie in een uitvoeringsprogramma en gaan samen met onze partners concreet aan de slag.


9. Maarssenbroekers schetsen een positiever beeld van hun wijk dan `de buitenwacht': wij gaan dit positieve beeld meer delen met anderen.


10. Gezichtsbepalend voor de nieuwe gemeente: bijna vier op de tien bewoners in de nieuwe gemeente Stichtse Vecht woont in Maarssenbroek, dat trots is op haar plek en functie in de nieuwe gemeente.

Reacties gevraagd
De visie is nog een ontwerp. Bewoners kunnen hun reactie geven via een enquête die vanaf 9 september te vinden is op
www.maarssen.nl/toekomstvisiemaarssenbroek. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad in november de visie vaststelt.

Verantwoordelijk wethouder Erik van Esterik: "Met deze visie in de hand kan de nieuwe gemeenteraad van Stichtse Vecht straks keuzes maken om ervoor te zorgen dat Maarssenbroek ook in de toekomst een wijk is waar we trots op zijn. Ik ben blij dat we samen met Portaal, bewoners en organisaties in goede harmonie aan deze visie hebben kunnen werken en ik spreek de wens uit dat velen gebruikmaken van de mogelijkheid om op de visie te reageren."

Gebiedsmanager Wieke van Veldhuizen, Portaal Utrecht: "Ik ben blij dat Portaal en de gemeente aan een toekomstvisie werken. Buurten en wijken veranderen nu eenmaal en door met elkaar in gesprek te gaan kun je inspelen op die veranderingen. Wij werken mee aan dit project, omdat wij vinden dat dit een belangrijk steentje bijdraagt aan de leefbaarheid van de buurt. Zo blijft het ook in 2030 goed toeven in deze prachtige wijk."

Portaal