Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Mw. I. Boot

Titel proefschrift
Metaphors in Abstract thought

---

Promotors:
Prof.dr. R.A. Zwaan

---

Datum
09 september 2010 09:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)

In hokjes denken: we doen niet anders

Mensen praten en denken in metaforen

Wanneer gezegd wordt dat mensen graag andere mensen en dingen in een hokje willen stoppen, is dat nog niet eens zo gek geformuleerd. Dit concludeert Inge Boot in haar proefschrift Metaphors in Abstract Thought. Zij ontdekte dat mensen ook vaak letterlijk aan het hokje denken, als ze zeggen dingen in een bepaalde categorie te willen stoppen. Haar onderzoek draagt bij aan het oplossen van vraagstukken over het geheugen voor dingen. Boot promoveert donderdag 9 september 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Boot onderzocht of mensen niet alleen in metaforen praten, maar ook in metaforen denken. Metaforen worden vaak gebruikt om moeilijke begrippen uit te leggen, bijvoorbeeld voor `het geheugen' kan de metafoor van een bibliotheek gebruikt worden. Metaforen kunnen ook gebruikt worden voor complexe begrippen zoals liefde. Je kunt bijvoorbeeld in vuur en vlam staan van iemand, betoverd of veroverd worden door iemand. Van dat soort uitspraken kijkt geen mens meer op, omdat we weten dat we die zinnen niet letterlijk maar figuurlijk moeten opvatten. Onderliggende metaforische vergelijkingen, zoals in het voorbeeld liefde is warmte, liefde is magie en liefde is oorlog, worden op systematische wijze in taal toegepast.

De systematische wijze waarop metaforen in taal gebruikt worden kunnen niet toevallig zijn. Volgens de theorie is metaforisch taalgebruik een gevolg van de manier waarop ons denken gestructureerd is. In andere woorden, mensen zouden niet alleen metaforisch praten maar ook metaforisch denken.

Om dit te onderzoeken heeft Boot mensen taakjes laten doen waarin gedacht moest worden over een bepaald begrip zonder dat daar taal aan te pas kwam. Zo vond ze bijvoorbeeld dat wanneer mensen moesten beslissen of twee plaatjes tot dezelfde categorie behoorden of niet (dieren of transportmiddelen) mensen werden beïnvloed door een hokje. Als de twee plaatjes binnen het hokje stonden waren mensen meer geneigd te denken dat de twee plaatjes tot dezelfde categorie behoorden, dan wanneer maar één van de twee plaatjes binnen het hokje stond (en de andere erbuiten). Als mensen zeggen dat ze dingen in een hokje willen plaatsen, denken ze dit ook letterlijk wanneer ze dingen in een bepaalde categorie willen stoppen.
Boot stelt wel dat hoe complexer het begrip (zoals liefde) hoe moeilijker is te onderzoeken of hier metaforsich over gedacht wordt.