Dijkbewaking via de satelliet

08/09/2010 11:04

Agentschap NL

Tekst en uitleg tijdens seminars

Na de stortbuien van augustus die in Nederland voor veel wateroverlast zorgden, is het goed te weten dat dijkbewaking continu wordt verbeterd, bijvoorbeeld door het gebruik van satelliettechnologie. Via een monitoringssysteem krijgen waterkeringbeheerders actuele realtime informatie binnen over de desbetreffende waterkering. Dit systeem is een van de resultaten uit het waterinnovatieprogramma 'DigiDijk' van Rijkswaterstaat. Hoe dit systeem precies werkt, wordt uitgelegd in vier seminars verspreid over het hele land.

Het systeem is ontwikkeld door het Delftse bedrijf 'Hansje Brinker BV'. Dit bedrijf ontwikkelde het systeem met ondersteuning vanuit Rijkswaterstaat en NL Innovatie, onderdeel van Agentschap NL (Ministerie van Economische Zaken). Voor de financiering werd gebruik gemaakt van het zogenoemde SBIR-principe (Small Business Innovation and Research). Meer informatie over het systeem is te vinden op www.hansjebrinker.com.

Seminars

De seminars zijn toegankelijk voor iedereen die werkzaam is op het gebied van 'waterbeheersing' en worden georganiseerd door Rijkswaterstaat in samenwerking met NL Innovatie. Tijdens de seminars geeft 'Hansje Brinker' tekst en uitleg over de werking van het systeem, vertellen gebruikers hun bevindingen en is er ruimte voor discussie. De seminars vinden plaats op:


- 9 september in het Waterschapshuis in Amersfoort;


- 14 september bij Waterschap Zeeuwse Eilanden in Middelburg;


- 20 september bij Rijkswaterstaat in Maastricht;


- 23 september bij Waternet in Amsterdam.

Het programma is te vinden op www.agentschapnl.nl/sbir. Aanmelden kan (tot vijf dagen voor aanvang van het betreffende seminar) ook via deze site.

SBIR 'DigiDijk'

Om in de toekomst schade aan dijken en daarmee calamiteiten te beperken, besloot het kabinet in 2006 het bedrijfsleven actief in te schakelen via een aanbesteding. Hiervoor werd het Small Business Innovation and Researchprincipe (SBIR) van Agentschap NL gebruikt. Doel van de SBIR 'DigiDijk' is de ontwikkeling van nieuwe inspectietechnieken die inzicht geven in de toestand van de Nederlandse dijken. SBIR kent drie fasen, namelijk onderzoek naar de haalbaarheid, onderzoek en ontwikkeling tot een prototype en, tot slot, het op de markt brengen. Fase 1 en 2 worden ondersteund door de overheid. Zowel Rijkswaterstaat als de waterschappen hebben bijgedragen aan de selectie van de projecten in fase 1 en 2.





http://www.agentschapnl.nl/sbir




Agentschap NL