Gemeente Zoetermeer

Aanpak files en geluidoverlast op de A12 in Zoetermeer

Toast / copyright Putter Creatieve Communicatie

Er komen geluidschermen aan de noordkant van grote gedeelten van de A12 in Zoetermeer. Tussen de Oostweg en het tankstation Knorresteijn komt er op de noordelijke rijbaan een extra spitsstrook. Door deze maatregelen wordt de geluidoverlast aangepakt die inwoners van Zoetermeer al tientallen jaren ervaren en verbetert de verkeersdoorstroming op de A12.

Naar verwachting starten de werkzaamheden begin volgend jaar. Over de plaatsing van de geluidsschermen hebben de burgemeester van Zoetermeer, de heer drs. J.B. Waaijer, en de Hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Zuid-Holland, mevrouw drs. I. van de Hee, woensdag 8 september een overeenkomst getekend.

Alleen op dit gedeelte van de A12 zijn er momenteel nog twee in plaats van drie rijstroken. Automobilisten komen hierdoor als het ware in een fuik terecht bij Zoetermeer, waardoor er bij drukte files en verkeershinder ontstaan. Rijkswaterstaat Zuid-Holland wil met de aanleg van de spitsstrook deze situatie opheffen.

Het gemeentebestuur van Zoetermeer en het stadsgewest Haaglanden zien hierin een unieke kans om meteen ook te investeren in geluidschermen. De bewoners van de Zoetermeerse wijken ten noorden van de A12 ervaren al decennialang geluidhinder van de snelweg. De aanleg van de spitsstrook in combinatie met geluidschermen kan deze geluidoverlast verhelpen. Dit past binnen het beleid voor een Duurzaam Zoetermeer waarin de gemeente zich sterk maakt voor de kwaliteit van de leefomgeving. Rijkswaterstaat is op verzoek van de gemeente Zoetermeer bereid de geluidschermen te plaatsen en voor de helft mee te betalen.

Burgemeester Waaijer is blij met deze maatregelen: "Hierop wachten de inwoners van Zoetermeer al decennialang. Zo slaan we twee vliegen in één klap, een prachtige kans die we niet mochten laten liggen. Ik ben het stadsgewest Haaglanden erkentelijk voor hun financiële bijdrage aan de geluidschermen en Rijkswaterstaat Zuid-Holland voor hun bijdrage en hun bereidheid om op ons verzoek de geluidschermen te plaatsen".