Gemeente Leeuwarderadeel


Schoon water voor Mozambique

09-09-2010 09:19

Samen met het Wetterskip Fryslân, Vitens en als onderdeel van de Vereniging Friese Gemeenten steunt de gemeente Leeuwarderadeel het project "Schoon water voor Mozambique".

In Friesland drinken we water uit de kraan, gaan naar het toilet en wassen daarna onze handen. Een basisschool zonder toiletten kunnen wij ons niet voorstellen.

In Mozambique poepen en plassen de schoolkinderen vaak nog op een hoek van het schoolplein en handen wassen is door gebrek aan schoon water al helemaal onmogelijk.

De gevolgen hiervan zijn groot: Veel ziektes onder de kinderen en vervuiling van het grondwater (dat weer als drinkwater wordt gebruikt). En daar willen we wat aan doen! Het Friese project "Schoon water voor Mozambique" levert een bijdrage aan het schoonhouden van het drinkwater door onder andere toiletten te bouwen op scholen in de steden.

Gemeenten in Mozambique zijn blij
De gemeente besturen van Chokwe en Xai Xai in Mozambique zijn doordrongen van het belang van schoon drinkwater voor hun bevolking. Zij zijn dan ook heel blij met het Friese project "Schoon water voor Mozambique".

Ook u kan helpen
De eerste toiletgebouwen staan er al en worden goed gebruikt. Maar voor alle plannen is nog niet al het geld bij elkaar. En daar hebben we uw hulp bij nodig! Voor al een klein bedrag kunt u kinderen een gezonde leefomgeving geven.

Werken aan de toekomst
Een belangrijk onderdeel van het project is de kennisoverdracht aan de betrokken gemeenten in Mozambique. In Friesland is op gemeentelijk niveau veel kennis aanwezig op het gebied van riolering, afval en samenwerking met de bevolking zoals bij dorps- en wijkbeheer. Door in dit project te samen te werken met de gemeentelijke organisaties in Mozambique is het mogelijk die gemeenten te helpen bij het opbouwen van een gemeentelijke organisatie die ook na afloop van het project de werkzaamheden kan voort zetten en uitbreiden.

Acht afspraken voor een betere wereld
In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen internationale afspraken gemaakt: vóór 2015 moeten armoede, ziekte en honger ver teruggedrongen zijn. Dit is vertaald in acht concrete doelen: de millenniumdoelen.

Millenniumdoel 7: Veilig drinkwater
Voldoende en schoon drinkwater ligt aan de basis van een goede gezondheid. Wereldwijd hebben bijna een miljard mensen niet genoeg schoon drinkwater tot hun beschikking. Dit zorgt voor ernstige gezondheidsproblemen, zoals uitdroging en infecties.

Ook moeten miljoenen mensen het nog altijd stellen zonder sanitaire voorzieningen. In het zevende millenniumdoel is daarom vastgelegd dat het percentage mensen zonder toegang tot veilig drinkwater én sanitaire voorzieningen in 2015 gehalveerd moet zijn ten opzichte van 1990.

Schoon drinkwater in combinatie met sanitatie en voorlichting over hygiëne maken in praktijk de grote stap voorwaarts in de verbetering van de volksgezondheid.

Wie doen mee aan dit project?
In het project werken samen: de provincie Fryslan, Wetterskip Fryslan, Vitens en de Friese gemeenten. Daarnaast zijn de Stichting Wetterhelp Fryslân en de NHL bij het project betrokken.

Ook het ministerie van ontwikkelingssamenwerking doet mee. Het ministerie van ontwikkelingssamenwerking (DGIS) heeft het project een subsidie toegekend voor de komende twee jaar en heeft daarmee het budget voor het project verdubbeld. Dat betekent dat ook uw euro wordt verdubbeld!

Friesland leeft met water
De kracht van dit project ligt in de samenwerking tussen de diverse Friese waterpartners (provincie, waterschap, gemeenten, Vitens) die ook samenwerken aan het verbeteren van hun eigen Friese waterketen en de kennis van de Friese gemeenten in het samenwerken met de bevolking.

Daarnaast heeft de provincie de afgelopen jaren onder meer (inter)nationale bekendheid gekregen door de innovatieve projecten op het gebied van watertechnologie. Zo zijn de kennisinstituten als Wetsus en NHL Hogeschool te Leeuwarden betrokken bij diverse waterprojecten. Deze samenwerking en kennis wordt ook ingezet voor het opleiden en bijscholen van mensen in Mozambique. Het Lectoraat Water Service Management aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) geeft hier invulling aan door samenwerking met Universiteiten in Mozambique.

Voor meer informatie surft u naar: www.schoonwatervoormozambique.nl.
---