Gemeente Oldenzaal


Springertuin in Het Hulsbeek officieel geopend

09 september 2010

Op 7 september is de gerenoveerde Springertuin op Het Hulsbeek officieel geopend. Piet Jansen (gedeputeerde provincie Overijssel) en Wolter Lemstra (onafhankelijk voorzitter BGO Noordoost-Twente) verrichtten samen met wethouder Henk Winkelhuis hierbij de officiële openingshandeling. De sprekers stonden ook stil bij de onlangs overleden Bas Slatman, die een grote rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van dit project. Speciaal voor de opening waren mevrouw Gelderman en haar tuinman, voormalige bewoners van Erve Hulsbeek, teruggekeerd uit de vorige eeuw om de gasten rond te leiden door de vernieuwde tuin. Het herstel van de Springertuin draagt in grote mate bij aan de uitstraling van het Hulsbeek. De tuin is dagelijks open voor publiek en vormt een nieuwe trekpleister in het Nationaal Landschap Noordoost-Twente.

Onthulling informatiebord Springertuin door Piet Jansen (gedeputeerde provincie Overijssel) en Wolter Lemstra (onafhankelijk voorzitter BGO Noordoost-Twente)

De Engelse landschapstuin, in 1918 ontworpen door tuinarchitect en dendroloog Leonard Springer, was gedurende de laatste decennia behoorlijk in verval geraakt. Om deze plek met een belangrijke cultuurhistorische waarde zoveel mogelijk van haar oude glans terug te geven en voor de toekomst te behouden, hebben de uitbaters van Erve Hulsbeek (familie Heuvelmans) en IVN Oldenzaal initiatief genomen voor een herstelplan. Het project is begeleid en financieel ondersteund door de provincie Overijssel, het Nationaal Landschap Noordoost-Twente, Regio Twente, gemeente Oldenzaal en Erve Hulsbeek. Ontwerper Huub Zoontjes heeft in samenwerking met Bas Slatman het herstelplan vormgegeven `in de geest van Leonard Springer'. Tijdens het herstel is onder andere achterstallig onderhoud weggewerkt en is de oorspronkelijke padenstructuur en beplanting zoveel mogelijk hersteld. Bezoekers kunnen vanaf de parkeerplaats (P2)/Erve Het Hulsbeek over een natuurlijk pad een prachtige wandeling maken die leidt rondom de Springervijver en over de Springerheuvel.

De Springertuin valt onder het project cultuurhistorisch herstel Het Hulsbeek. Ook de erfinrichting van Erve Huiskes (toekomstig informatiepunt van Nationaal Landschap Noordoost-Twente) en twee unieke wandelroutes behoren tot dit project. Deze projecten worden in een later stadium afgerond.