Gemeente Hilversum

Bestuurlijke reactie Hilversum op ontwikkelingen Tergooiziekenhuizen

publicatiedatum: woensdag 8 september 2010

Het College van burgemeester en wethouders van Hilversum is door de Raad van Bestuur van Tergooiziekenhuizen geïnformeerd over de plannen om de bedrijfsvoering van het ziekenhuis te verbeteren en de voorgenomen inrichting van de ziekenhuislocaties in Blaricum en Hilversum gedeeltelijk te heroverwegen. Tussen de voorzitter van de Raad van Bestuur, Leo Schoots en de wethouder zorg en welzijn Eric van der Want is hierover in de afgelopen periode intensief contact geweest.

Het College onderkent dat de door Tergooiziekenhuizen aangekondigde maatregelen ingrijpend zijn voor allen die bij het ziekenhuis betrokken zijn. Het College deelt met de Raad van Bestuur de ambitie om in goede samenwerking een toekomstbestendig ziekenhuis te realiseren. Dit is niet alleen voor de inwoners van Hilversum, maar voor alle inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek van groot belang. Daarom zal het College blijven bijdragen aan het realiseren van een goed toekomstperspectief voor Tergooiziekenhuizen.

Het College en de Raad van Hilversum zijn hierbij met name verantwoordelijk voor het bieden van een goede vestigingslocatie aan Tergooiziekenhuizen op Monnikenberg. Het College ziet in de recente ontwikkelingen bij Tergooiziekenhuizen eens te meer aanleiding deze verantwoordelijkheid zeer nadrukkelijk te nemen. Want hoewel de toekomstplannen van Tergooiziekenhuizen kunnen worden aangepast, is en blijft het perspectief een goed functionerend ziekenhuis op twee locaties voor de gehele regio met een compleet nieuw gebouw in Hilversum. In de afgelopen periode is door de verantwoordelijke wethouder gesproken met de partijen die betrokkenen zijn bij de gebiedsontwikkeling voor het realiseren van een zorgpark op Monnikenberg. Door deze partijen is een voorlopig (master)plan opgesteld dat op 20 september door hen aan de leden van de raad zal worden gepresenteerd en toegelicht.

De portefeuillehouder, Eric van der Want, zal bij die gelegenheid aangeven op welke wijze het besluitvormingsproces m.b.t. de gebiedsontwikkeling Monnikenberg zal worden ingericht. Dat besluitvormingsproces zal uiteraard voorzien in de mogelijkheid van aanpassingen die op basis van de door Tergooiziekenhuizen aangekondigde heroverweging van de functieverdeling over de beide ziekenhuislocaties wenselijk zijn. Tegelijk met de voorbereiding van de gebiedsontwikkeling Monnikenberg is in de afgelopen periode gewerkt aan de door de gemeenteraad gevraagde visie op de eerstelijnszorg in Hilversum. In samenspraak met huisartsen en Tergooiziekenhuizen is een conceptvisie opgesteld die eveneens op 20 september 2010 aan de leden van de raad zal worden gepresenteerd.