Gemeente Rheden

Wethouder Ron König uit in Den Haag zorg over IJssellijn

Op woensdag 8 september 2010 reisde wethouder König naar Den Haag, om de hoorzitting bij te wonen over goederenvervoer over het spoor. Er ligt al een plan om een deel van het goederenvervoer dat nu nog door de Randstad rijdt, via andere routes te laten rijden - waaronder met name de IJssellijn. De rijksoverheid wil op de lijn fors meer goederentreinen laten rijden. Dit maakt het spoorboekloosrijden in de Randstad mogelijk.
Bewoners langs de IJssellijn vrezen hierdoor een toename van enkele tientallen goederentreinen per etmaal. Aanwonenden van het spoor zijn bang voor lawaai en trillingen. Ook verwachten zij dat de spoorbomen in de dorpen nog langer dicht zitten.
Verschillende politieke partijen pleiten voor het alternatief het goederenvervoer over water (de IJssel) te stimuleren. Inwoners en bestuurders van gemeenten die langs de IJssellijn liggen zijn naar Den Haag afgereisd; bewoners hebben woensdag een petitie aangeboden aan Tweede Kamerleden die gaan over Verkeer en Waterstaat.

De aanleiding voor het aanbieden van de petitie was een hoorzitting woensdag in de Tweede Kamer over allerlei zaken rond het spoorvervoer in Nederland. Tijdens de Commissievergadering Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) kwamen verschillende sprekers aan bod. Zij behartigen de belangen van inwoners in hun regio, waaronder wethouder König van de gemeente Rheden;

* Provincie Gelderland, mevrouw M. van Haaren, Gedeputeerde mobiliteit

* Gemeente Rheden, de heer R.C. König, Wethouder ruimtelijke ordening
* Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking (RONA), de heer A. Scheltema

* Gemeente Deventer, de heer M.P. Swart, Wethouder Verkeer en Vervoer
* Provincie Overijssel, de heer J.W. Klaasen, Gedeputeerde mobiliteit
* Stadsregio Twente, de heer H.W. Mulder, Wethouder Financiën en Ruimte

Diverse media hebben over dit onderwerp bericht; Gemeente.nu, Telegraaf.nl, ND.nl