Ingezonden persbericht


Persbericht

Kenniscentrum Werk en Vervoer

9 september 2010

Taskforce Mobiliteitsmanagement en Kenniscentrum Werk&Vervoer:

Arbo-handreiking bij het nieuwe werken

De werkgroep Arbo en Het Nieuwe Werken, waarin sociale partners en de overheid zijn vertegenwoordigd, presenteert op maandagmiddag 13 september een handreiking: Het Nieuwe Werken, hoe blijf je er gezond bij? Dit gebeurt tijdens de Slim Werken en Slim Reizen Experience in de Jaarbeurs te Utrecht. De deelnemers krijgen een brochure mee die gebaseerd is op deze handreiking.

Lars Lutje Schipholt, voorzitter van de werkgroep Arbo en Het Nieuwe Werken: 'Het nieuwe werken biedt veel voordelen voor werkgevers en werknemers. Zo bevordert het voor werkgevers de klanttevredenheid, leidt het tot minder ziekteverzuim en kan het kosten besparen. Werknemers krijgen een betere afstemming tussen werk en privé, meer zeggenschap over de inrichting van werk en krijgen de mogelijkheid files te vermijden.'

Arbeidsomstandigheden zijn een verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers. De brochure geeft concrete tips om deze verantwoordelijkheid in te vullen, waarbij het accent niet ligt op controle, maar vooral op 'n gedegen voorbereiding, voorlichting, preventie en overleg met werknemers.

Het Kenniscentrum Werk & Vervoer is, samen met de Taskforce Mobiliteitsmanagement en enkele andere koplopers op het gebied van het zogenoemde nieuwe werken, één van de initiatiefnemers van de Arbo-handreiking, om zo werkgevers en werknemers op een pragmatische wijze te helpen met de huidige wet- en regelgeving over arbeidsomstandigheden in hun bedrijf.

Karlien Haak, voorzitter van het Kenniscentrum Werk & Vervoer: 'Kenmerk van Het nieuwe werken is immers dat de werknemer een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid heeft over de manier van werken en waar hij of zij zelf wat aan kan doen. Zoals meer sociale contacten en andere sociale vaardigheden. Of het last hebben van een informatieovervloed en moeite hebben met structureren van werk.'

De inhoud van de Arbo-handreiking is ondermeer gebaseerd op interviews met werkgevers en werknemers uit diverse sectoren.

Nadere informatie voor de pers: