Gemeente Barneveld


Inwoners hebben meer vertrouwen gekregen in gemeentelijke overheid

Inwoners van de gemeente Barneveld hebben de afgelopen twee jaar meer vertrouwen gekregen in de gemeente Barneveld. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek "Waar staat je gemeente?", dat eerder dit jaar onder 1600 inwoners is gehouden. Uit het onderzoek blijkt verder, dat de gemeente in vergelijking met soortgelijke gemeenten meer dan gemiddeld scoort als het gaat om vertrouwen en dienstverlening.

Het onderzoek "Waar staat je gemeente?" is een samenvoeging van de bestaande onderzoeken "De staat van de gemeente" en "Wat doet je gemeente?". De gemeente Barneveld heeft, samen met 23 gemeenten, meegedaan aan de voorjaarsronde. Inwoners zijn op twee manieren benaderd: de gemeente heeft 1200 enqueteformulieren verstuurd naar willekeurig geselecteerde inwoners. Bijna 400 mensen stuurden de ingevulde vragenlijst terug. Daarnaast werden 400 bezoekers van het gemeentehuis gevraagd om een vragenlijst in te vullen naar aanleiding van hun bezoek aan het gemeentehuis. Meer dan 100 personen werkten daaraan mee.

Inwoners hebben op verschillende manieren met de gemeente te maken. Dat worden de verschillende `rollen' van de burger genoemd. Het onderzoek heeft zich op deze vijf rollen gericht: de burger als kiezer, als klant, als onderdaan, als partner en als wijkbewoner.

Duidelijkheid over betrokkenheid
Over het algemeen zijn inwoners tevreden over het contact met en de dienstverlening van de gemeente Barneveld. Uit het onderzoek blijkt met name, dat inwoners niet goed weten op welke wijze zij kunnen worden betrokken bij het gemeentelijke beleid of het opstellen van nieuw beleid. De gemeente vindt het belangrijk, dat inwoners en betrokkenen weten wat er in hun omgeving gebeurt en betrekt hen - als dat mogelijk is - bij het opstellen van nieuw beleid. Deze zogenoemde interactieve beleidsvorming wordt de komende tijd tegen het licht gehouden. De gemeente bekijkt of andere afspraken nodig zijn. In ieder geval houdt de gemeente hier nadrukkelijker rekening mee.

Verschillende inwoners hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om op het formulier opmerkingen te plaatsen over of vragen te stellen aan de gemeente Barneveld. Omdat de enquete anoniem is uitgevoerd, kan de gemeente de vragenstellers niet rechtstreeks antwoorden. De komende periode wordt een aantal veelgestelde vragen of opmerkingen op de informatiepagina van de gemeente geplaatst en beantwoord.

Het volledige onderzoeksrapport "Waar staat je gemeente?" is op te vragen bij de gemeente Barneveld (14 0342 of communicatie@barneveld.nl) of te downloaden via de website van de gemeente Barneveld, www.barneveld.nl.

* Rapport_WSJG_SEPT2010.pdf (3,4 MB)

Zie het origineel
Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl