Rijksvoorlichtingsdienst

Hr. Ms. Zuiderkruis biedt ondersteuning bij brand op Bonaire

Op Bonaire is gistermiddag brand uitgebroken in een opslagtank van de Bonaire Petrolium Cooperation (BOPEC). Vermoedelijke oorzaak is blikseminslag. Hr.Ms. Zuiderkruis is ingezet om bijstand te verlenen door haar eigen brandblussysteem te gebruiken om het lokale brandblussysteem van BOPEC op druk te houden en het afgeven van schuimvaten.

Voordat het verzoek tot bijstand kwam, voerde Hr. Ms. Zuiderkruis voor de kust van Curaçao patrouilles uit voor de Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba. De brand bleek afkomstig te zijn van een opslagtank, gelegen aan de Noord-Oostkant van Bonaire. De tank bevatte Nafta, dit is een lichte dieselsoort. De geschatte inhoud is 1 miljoen liter. Het schip heeft de superrhib van de Kustwacht voorzien van brandstof zodat het uitvoeren van patrouilles doorgang kon vinden. Tevens heeft Hr. Ms. Zuiderkruis haar eigen brandblussysteem gebruikt om het lokale brandblussysteem van BOPEC op druk te houden. Elf marine-militairen zijn momenteel aan land in de buurt van de brand voor o.a. vullen van schuim, het repareren brandblussystemen en ontladen van aanwezige sleepboten.

Het bevoorradingsschip heeft in de afgelopen maanden een opwerkperiode ondergaan zoals alle andere oorlogsschepen dat doen teneinde de kwalificatie "inzetgereed" te verkrijgen. Sinds twee weken was Hr. Ms. Zuiderkruis ingezet als ondersteuning voor de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba. "Deze actie onderstreept het nut van onze aanwezigheid en een goede samenwerking met de Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba en de civiele autoriteiten", zei de commandant van het schip, kapitein-luitenant-ter-zee Herman de Groot. "Dit soort operaties, daar zijn wij van", voegde hij toe.

Hr. Ms. Zuiderkruis is half augustus vertrokken uit de haven van Den Helder om als stationsschip naast het uitvoeren van kustwachttaken ook te zorgen voor ondersteuning bij maritieme counter-drugsoperaties. Daarnaast beschikt het schip over alle faciliteiten om tijdens het orkaanseizoen ondersteuning te verlenen bij mogelijke humanitaire hulpoperaties.

EINDE

Achtergrond informatie

Hr. Ms. Zuiderkruis is ingericht voor het op zee afgeven van dieselolie, vliegtuigbrandstof, munitie en goederen. Speciaal voor dat laatste is de tuigage uitgerust met automatische ramspaninstallaties. Verder kan het schip twee helikopters meenemen, die kunnen worden ingezet als transportmiddel, voor opsporings- en reddingsoperaties en als wapendragers bij onderzeebootbestrijdingsacties.

Categorieën: Internationaal, Openbare orde en veiligheid, Overig

Bron: Ministerie van Defensie