D66

donderdag 9 september 2010

Einde enkele feit-constructie nadert

D66-Kamerlid Boris van der Ham heeft een initiatiefwetsvoorstel ingediend tot afschaffing van de enkele-feitconstructie. Als het door de Tweede- en Eerste Kamer komt dan kunnen scholen niet meer op indirecte wijze docenten weigeren op grond van hun geaardheid. Het voorstel kan rekenen op een ruime meerderheid in de Tweede Kamer, aangezien het mede is ondertekend door VVD, PvdA, SP en GroenLinks.

Mijlpaal

Met het wetsvoorstel van Van der Ham (D66), Anouchka van Miltenburg (VVD), Jasper van Dijk (SP) en Ineke van Gent (GroenLinks) lijkt een definitief einde te komen aan het wetsartikel waarmee openlijk homoseksuele leerlingen en docenten van religieuze scholen kunnen worden geweerd. COC Nederland, dat vorig jaar nog 26.000 handtekeningen tegen de enkele-feitconstructie verzamelde, is blij. "Dit is een mijlpaal voor gelovige homoseksuelen op religieuze scholen", meent voorzitter Vera Bergkamp. De indieners wijzen erop dat op de meeste religieuze scholen geaardheid helemaal geen probleem meer is, maar op zeer strenge scholen nog wel.

Strengreligieuze kringen

Docenten die zelf ook strenggelovig zijn maar wel homo of lesbienne blijken te zijn wordt het via allerlei omwegen onmogelijk gemaakt les te geven. Dat doet volgens de indieners geen recht aan het feit dat zelfs in strengreligieuze kringen er steeds meer diversiteit aan opvattingen rond dit thema bestaat. Van der Ham: "Wij willen de positie van leraren versterken, niet alleen van homoseksuele docenten maar ook die van leerkrachten die er afwijkende religieuze opvattingen op na houden. Binnen vrijwel elk kerkgenootschap worden afwijkende theologische standpunten worden ingenomen of bediscussieerd. Scholen zijn vrij hun visie over bijvoorbeeld samenlevingsvormen te uiten, en docenten dienen dit te respecteren en uit te dragen, maar tegelijk moet er plaats zijn voor docenten die hier een andere persoonlijke visie over hebben."