NVLF



---

09 september 2010
Algemeen

VoorleesExpress wint Nationale Alfabetiseringsprijs 2010

Gaby van de Venne ambassadeur namens logopedisten.

VoorleesExpress van Cultureel Projectbureau SodaProducties sleepte op woensdag 8 september de hoofdprijs van de Nationale Alfabetiseringsprijzen 2010 in de wacht. De projecten `de Slimme Nieuwslezer', `Philips Employability Center', `Taal Centraal' en `Protocol Dyslexie mbo' wonnen in de diverse subcategorieën.

Culturen verbinden
Demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) reikte de prijzen uit tijdens de Dag van de Alfabetisering. "Ik heb zelf met plezier voorgelezen met de VoorleesExpress. Gezinnen komen niet alleen op een makkelijke manier in contact met taal, de VoorleesExpress verbindt ook culturen met elkaar. Een terechte winnaar!", aldus Marja van Bijsterveldt.

Unaniem juryoordeel
De jury was unaniem over de VoorleesExpress. De vrijwilligers van de VoorleesExpress introduceren bij laaggeletterde gezinnen in tien steden het voorleesritueel door een half jaar lang wekelijks thuis bij het gezin te komen voorlezen. Zo ontwikkelen kinderen niet alleen affiniteit met lezen, maar heeft het ook als bijkomend effect dat stadsgenoten met verschillende sociaal-culturele achtergronden met elkaar in contact komen. Het project is `een toonbeeld van zuivere, belangenloze inzet voor die mensen die taalondersteuning het hardste nodig hebben' aldus het juryrapport.

Ambassadeur
Gaby van de Venne is ambassadeur van de VoorleesExpress geworden. Zij is logopediste in Hoogvliet en al vanaf het begin betrokken bij de website kindentaal.nl. Zij is redacteur en beantwoordt vragen van het publiek. "Ik steun de VoorleesExpress, omdat lezen in ieder gezin een vaste plek zou moeten hebben. Het is geweldig hoe de VoorleesExpress lezen bij gezinnen thuisbrengt en zo de drempel verlaagt om een boek te pakken of naar de bibliotheek te gaan en te genieten van de wereld van verhalen. De taalontwikkeling krijgt een stimulans, het vergroot de fantasie, bevordert de interactie thuis en versterkt de band tussen ouder en kind. Zóveel goeds met een boek!"