Gemeente Haaren


Reigerskant: Woningbouw in de luwte van Esch

De realisatie van de woningbouwlocatie Venakkers IV is in gang gezet en later dit jaar start de bouw van woningen op Sancta Monica.

Tijd om te beginnen met het ontwikkelen van een nieuwe woningbouwlocatie: Reigerskant.

Plan van Aanpak

Het college van burgemeester en wethouders stelde op 27 juli 2010 een plan van aanpak voor deze locatie vast. In dit plan schetsen we onder meer de te nemen stappen, de communicatie en een globale planning. Het gaat om de bouw van ongeveer 65 woningen. De bedoeling is dat de eerste woningen in dit gebied in 2013 gebouwd worden.

Visie

Voor de locatie liggen nog slechts beperkt uitgangspunten vast. We kenschetsen de locatie als volgt. Wonen in Reigerskant, is wonen in de luwte van Esch. De geborgenheid van het dorp en tegelijkertijd de vrijheid van het aangrenzende buitengebied vormen de basis voor dit mooie woningbouwproject. Het dorpse en "eigen" karakter dat zo duidelijk aanwezig is in Esch, willen we terug laten komen in deze nieuwe wijk.

Woningbouwprogramma

Het coalitieprogramma "Samenwerken voor vier dorpen 2010-2014" heeft als uitgangspunt continuïteit in de woningbouw. De woningbouw stemmen we af op de behoefte per dorp. De grotere locaties, zoals Reigerskant, ontwikkelen we stapsgewijs. Diverse groepen op de woningmarkt komen moeilijk aan passende woonruimte. De nadruk in Reigerskant komt te liggen op woningen voor die doelgroepen, namelijk sociale woningbouw, JAT-, starters- en seniorenwoningen en woningen tot EUR 250.000,-. Het definitieve woningbouwprogramma baseren we op de Woonvisie 2010-2015, die op dit moment in voorbereiding is.

Randvoorwaarden

Nadat de gemeenteraad een voorbereidingskrediet beschikbaar heeft gesteld (september 2010) selecteren we een stedenbouwkundig bureau. Dit bureau vragen we een kwaliteitsdocument voor de locatie op te stellen. Hierin nemen we stedenbouwkundige eisen op, maar bijvoorbeeld ook randvoorwaarden op het gebied van duurzaamheid, inrichting, woningbouwprogramma en landschappelijke inpassing. Ook voeren we komende periode noodzakelijke onderzoeken uit. Pas daarna maken we een bestemmingsplan, dat vervolgens de wettelijke procedure doorloopt. Het plan verkeert nog in het beginstadium. Er zijn nog geen tekeningen van hoe het gebied er mogelijk uit komt te zien.

Communicatie

Het plangebied heeft een groot aantal direct omwonenden. We stellen een klankbordgroep in, waarin onder andere een aantal omwonenden zitting kunnen nemen. Ook zullen we op een aantal momenten via informatieavonden met u in gesprek gaan over de ontwikkeling van dit woningbouwplan.

Verder voeren we overleg met de projectontwikkelaar die een gedeelte van de gronden in eigendom heeft.

Publicatie

Een voornemen om een nieuw bestemmingsplan te gaan maken maken we officieel bekend volgens artikel 3.1.3. van de Wet ruimtelijke ordening. Deze publicatie treft u bij de Openbare Bekendmakingen op de gemeentepagina aan.

Meer weten?

Er zijn nu nog geen stukken die ter inzage liggen. Op deze website is een pagina ingericht voor dit project Reigerskant

Ontwikkelingen vermelden wij op de website. Officiële publicaties verschijnen ook in de Leije.