Universiteit Twente

Twee subsidies UT uit lifelong learning programma EU

09 september 2010

Onderzoekers van onderzoeksinstituut IBR van de Universiteit Twente hebben twee subsidies in de wacht gesleept binnen het lifelong learning programma van de Europese Unie; waaronder een subsidie ter waarde van 750 duizend euro. Dit geld is bestemd voor onderzoek naar het effect van onderwijsinspecties op de kwaliteit van onderwijs.

De subsidie van 750 duizend euro is bestemd voor onderzoek naar de impact van onderwijsinspecties op leerprestaties en de kwaliteit van onderwijs in zes Europese landen. De verschillende landen waar het onderzoek plaatsvindt, pakken de onderwijsinspectie op een verschillende manier aan. Het onderzoek moet nu meer duidelijkheid bieden welke typen onderwijsinspectie tot de beste resultaten leiden. Dit onderzoek wordt geleid door UT-onderzoeker Melanie Ehren van de vakgroep Onderwijsorganisatie en Management. Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met onderzoekers van Harvard (Verenigde Staten), Durham University (Engeland), University of Gothenburg (Zweden), Dublin City University (Ierland), Johannes Kepler University (Oostenrijk) en de Charles University Prague (Tsjechië). Binnen het project werken de onderzoekers nauw samen met de verschillende nationale onderwijsinspecties en de Europese vereniging van onderwijsinspecties (SICI). De UT-onderzoekers sleepten voor dit onderzoek in totaal een subsidie van 750 duizend euro in de wacht. 185 duizend euro hiervan wordt gebruikt voor onderzoek aan de UT. De rest is bestemd voor onderzoek door de verschillende partners.

De tweede subsidie, met een bedrag van 291 duizend euro, is voor een onderzoek naar hoe scholen bestaande gegevens zoals toetsgegevens, inspectierapporten, enquêtes en eindexamenresultaten beter kunnen gebruiken om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. 62.000 euro hiervan is bestemd voor de UT, voor de bijdrage van Kim Schildkamp van de vakgroep Curriculumontwerp en Onderwijsinnovatie aan dit onderzoek. Dit onderzoeksproject wordt geleid door onderzoekers van PCG Polska (Polen). Andere partners zijn Specialist Schools and Academic Trusts (Verenigd Koninkrijk), Modern Didactics Center (Litouwen) en het Institute for Information Management (Duitsland).

Contactpersoon voor de pers: Joost Bruysters (053 489 2773 / 06 1048 8228).