Senternovem

09-09-2010 |

Regeling F-gassen: eisen aan monteurs en bedrijven

Op 1 januari 2010 is de regeling 'Gefluoreerde broeikasgassen en gereguleerde stoffen koelinstallaties' in werking getreden. Deze regeling stelt eisen aan monteurs die specifieke handelingen verrichten aan koelinstallaties en aan bedrijven die stationaire of mobiele koelinstallaties installeren of onderhouden.

Deze regeling is het Nederlandse uitvloeisel van de Europese F-gassenverordening uit 2006. Het hoofddoel van de verordening is de emissie van de in het protocol van Kyoto opgenomen gefluoreerde broeikasgassen (HFK's, PFK's en SF6) te verminderen. In de verordening wordt tevens de diplomering geregeld van monteurs die aan bepaalde koelinstallaties werken. Bovendien dienen bedrijven met personeel dat moet voldoen aan de in de verordening gestelde eisen, over een F-gassen-bedrijfscertificaat te beschikken.

Overgangsregeling
Personeel en bedrijven die onder de genoemde regeling vallen moeten dus vanaf 1 januari 2010 over een adequaat diploma of bedrijfscertificaat beschikken. De verplichte STEK-bedrijfserkenning is met ingang van 1 januari 2010 komen te vervallen. De STEK-bedrijfserkenningen die vóór 1 januari 2010 zijn afgegeven, blijven dankzij een overgangsregeling wel tot 1 juli 2011 geldig. Daarna zijn ze niet meer geldig en dienen bedrijven over een certificaat te beschikken, zoals bedoeld in de regeling.

Voor monteurs die nog een STEK-diploma, een diploma CFK-monteur, auto-airco monteur (STEK) of demonteur auto-airco (STEK) hadden, gold een overgangsregeling. Deze diploma's, die geldig waren tot 1 juli 2010, konden (en kunnen nog steeds) worden omgewisseld voor een vergelijkbaar diploma dat voldoet aan de F-gassen-verordening. Agentschap NL heeft circa 18.000 STEK-diploma's succesvol omgewisseld.

Er zijn nog steeds monteurs die hun STEK-diploma niet hebben omgewisseld. Hun oude STEK-diploma is inmiddels dus niet meer geldig. Zonder nieuw diploma mogen ze geen werkzaamheden verrichten.

Meer informatie
Agentschap NL voert de regeling 'Gefluoreerde broeikasgassen en gereguleerde stoffen koelinstallaties' uit. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.f-gassenverordening.nl.

Meer informatie

Regelgeving voor gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen
Wijzigingsdatum |

09-09-2010