Senternovem

09-09-2010 |

Vervanging R22: kans voor natuurlijke koudemiddelen

Agentschap NL en brancheorganisaties NEKOVRI en NVKL hebben in samenwerking met installatiebedrijven onderzocht hoe natuurlijke koudemiddelen in koel- en vriesinstallaties een alternatief vormen voor het schadelijke R22. Het resultaat is samengevat in een onlangs verschenen brochure.

Eind 2009 stonden in Nederland nog duizenden koelinstallaties die gevuld zijn met het koudemiddel R22. Sinds 2000 is het gebruik van dit middel niet meer toegestaan voor nieuwe koelinstallaties. Voor servicedoeleinden echter worden per jaar nog honderden tonnen R22 gebruikt. Sinds 1 januari 2010 is het voor onderhoud niet meer toegestaan om met nieuw geproduceerd R22 te werken. Bij lekkage en onderhoud mag alleen nog worden bijgevuld met gerecycled R22. Dit wordt schaars en duur.

R22 moet worden vervangen omdat het gefluoreerde gas bijzonder schadelijk is voor het milieu. R22 brengt schade toe aan de ozonlaag en heeft een hoog broeikaseffect.

Bewustwording
"Het resultaat van het onderzoek is samengevat in een handzame brochure. Met die brochure willen we onze doelgroep informeren over waarom R22 moet worden uitgefaseerd. Ook wordt aangegeven waar je op moet letten bij de ombouw of vervanging van de oude R22-installatie. Dit biedt een kans voor de introductie van klimaatvriendelijke alternatieven. Als besloten wordt opdracht te verstrekken voor de bouw van een energiezuinige koelinstallatie of als er wordt gekozen voor natuurlijke koudemiddelen, kunnen ondernemers in aanmerking komen voor subsidie via de EIA-regeling", zegt Harald van der Bol, adviseur team Klimaatbeleid Nationaal bij Agentschap NL.

Meer informatie
De brochure is te bestellen via www.nvkl.nl. Hier kunt u ook meer informatie vinden over R22-uitfasering.