Senternovem

09-09-2010 |

Fase 2 SBIR Methaanreductie uit buitenmestopslagen

Eind juli zijn de haalbaarheidsstudies van de SBIR naar reductie van methaan uit buitenmestopslagen afgerond. Uit de meeste onderzoeken blijkt dat de gekozen oplossing technisch haalbaar is en kosteneffectieve reductie van methaanuitstoot mogelijk is. Dit najaar wordt duidelijk welke twee projecten in fase 2 kunnen worden uitgevoerd in een onderzoeks- en ontwikkelingsproject.

De activiteiten passen in het Small Business Innovation Research-programma (SBIR). Dat bestaat uit drie fases. In de eerste fase zijn in opdracht van de ministeries van LNV en VROM haalbaarheidsstudies uitgevoerd. Vanaf begin 2010 zijn vijf studies uitgevoerd naar innovatieve oplossingen om de methaanemissie uit buitenmestopslagen te verminderen. Als het onderzoek uitwijst dat de oplossing bijdraagt aan de overheidsdoelen en commercieel interessant is, kan met overheidssteun een onderzoeks- en ontwikkelingsproject worden gestart (fase 2). De derde fase omvat marktintroductie. Hiervoor is de ondernemer verantwoordelijk.

Projecten uitvoeren
Beluchten van mest, zuivering van lucht door biofilters of de grond en verbranding van lucht uit de mestopslag kan vijf tot tien procent minder methaan uit de landbouw opleveren. De haalbaarheidsstudies die in aanmerking komen voor uitwerking in fase 2 zijn:
* Luchtig over Mest en Methaan (Bos Benelux BV en Projecten LTO Noord);

* Voorstellen voor innovatieve oplossingen voor reductie van methaanemissie uit buitenopslag van mest: een biofilter voor methaan (Wielaard Techniek);

* Methaanreductie uit buitenmestopslag door beluchting (KWA Bedrijfsadviseurs BV en SteFos B.V);

* Omzetting van methaan uit mestopslagen in omliggende grond (OonKAY! en PAS Mestopslagsystemen).

Een commissie beoordeelt dit najaar welke oplossingen het beste scoren op milieuprestaties en commerciële kansen. Maximaal twee projecten kunnen worden uitgevoerd.

Kennis beschikbaar
De oplossing om methaan uit een mestopslag als verbrandingslucht te gebruiken is technisch haalbaar, maar - onder meer gezien de huidige stand der techniek - nog niet commercieel aantrekkelijk. De ondernemers die met ondersteuning van ROB de haalbaarheidsstudie hebben uitgevoerd, willen de kennis graag beschikbaar stellen aan alle belangstellenden. Bekijk het onderzoek 'Omzetting van methaan uit mestopslagen als verbrandingslucht', door OonKAY! en PAS Mestopslagsystemen.

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Jan van Bergen (jan.vanbergen@agentschapnl.nl)