Senternovem

09-09-2010 |

Interactief klimaatspel op agrarische scholen

Remmen met gassen

Met een interactief klimaatspel op agrarische scholen probeert NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt) de jeugd op een praktische manier bewust te maken van de noodzaak van duurzaam ondernemen. Het spel is onderdeel van een workshop 'Remmen met gassen' en is in opdracht van ROB-subsidie ontwikkeld.

Groep met interactief klimaatbordspel De workshop is in 2010 al diverse keren gehouden bij NAJK-afdelingen en voor leerlingen van het Van Hall Larenstein in Leeuwarden. "Na de zomer gaan we ook naar andere scholen toe", vertelt projectmedewerkster Agaath Timmerman van NAJK. "Voor de scholen is de workshop qua taal iets aangepast, om beter aan te sluiten bij de gemiddelde leeftijd van deze leerlingen."

Interactief spel
De workshop maakt jongeren duidelijk wat het effect van je bedrijfsvoering op het klimaat kan zijn en wordt tijdens lesuren gegeven. "Het begint met een quiz van tien meerkeuzevragen. Vervolgens geven wij een korte uitleg over klimaatverandering, de uitstoot van gassen bij een melkveehouderij en de noodzaak die terug te dringen. Jongeren zijn vaak verbaasd als ze horen dat de melkveehouderij (en niet de intensieve veeteelt) een van de grootste uitstoters is binnen de agrarische sector. Daarna kunnen de leerlingen via een interactief klimaatspel, een bordspel met knoppen, zien welke bedrijfsmaatregelen je kunt treffen om uitstoot van gassen tegen te gaan. Hierbij wordt rekening gehouden met de grondsoort van de regio. Ze kunnen met het draaien aan de knoppen zelf keuzes maken en moeten die keuze ook motiveren. Wij rekenen vervolgens uit wat die keuzes voor effect hebben op het klimaat en de bedrijfsvoering. Jongeren reageren verbaasd als ze merken dat het mogelijk is om klimaatmaatregelen te nemen die ook economisch rendabel zijn voor je bedrijfsvoering. Het spel laat namelijk zien dat dat kan."

ROB-adviseur Jacqueline van Wattingen: "Eigenlijk was dit idee ingestuurd als methode voor een serie winteravondlezingen voor agrariërs, maar daar paste het niet echt bij. We vonden het echter wel een leuke manier om jonge agrariërs aan het onderwerp te binden. Er komen steeds meer klimaatregelingen voor veehouders, het is dus goed om hier al vroeg over na te denken."

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Sander Kerkhoffs (skerkhoffs@najk.nl) of Jacqueline van Wattingen (Jacqueline.vanwattingen@agentschapnl.nl).
Wijzigingsdatum |

09-09-2010