Senternovem
09-09-2010 |
Minder methaan en gezondere melk
Koeien kunnen door een andere samenstelling van hun voer gezondere melk
produceren en tegelijkertijd minder methaan uitstoten. Dat blijkt uit
onderzoek van Feed Innovation Services bv (FIS), Nagia Strategies en de
Vereniging Gezonde Waddenmelk.
Stal met koeien van proef gezonde koeienmelk De projectonderzoekers
zijn nagegaan of het economisch haalbaar is om een productieketen op te
zetten voor het produceren en verkopen van duurzame, gezondere melk. De
verwachting was dat de koeien door aanpassing van het veevoer melk gaan
produceren met een gezonder vetzuurpatroon (minimaal 30 procent meer
CLA-gehalte, oftwel geconjugeerd linolzuur). Tegelijkertijd zou het
voer zorgen voor minder methaanvorming in de koeienpens en dus minder
uitstoot van methaan naar de lucht.
Duurzame kaas
Nutritionist Willem Smink van FIS: "Technisch lijkt dit mogelijk. CLA
wordt door herkauwers in onder meer de pens gemaakt en komt dan in de
melk. We hebben gekeken hoe we aan elke grondstof uit het veevoeder een
CLA-factor kunnen koppelen om zo de goedkoopst mogelijke oplossing te
vinden om via veevoer het CLA-gehalte in de melk te verhogen. Het
verhogen van het CLA-gehalte blijkt meestal uit te komen op minder
methaan-uitstoot. Door ook de eis toe te voegen om de methaan-uitstoot
nog meer te verlagen, kan de computer berekenen hoe je tegen zo laag
mogelijke kosten het CLA-gehalte kunt verhogen en nog minder
methaan-uitstoot kunt bereiken. Omgerekend kost de gewenste 30 procent
CLA-verhoging ongeveer 0,3 cent per liter melk, oftewel 3 cent per kilo
kaas."
"De Vereniging Gezonde Waddenmelk wil nu dit speciale melkproduct op de
markt brengen. In eerste instantie als kaas, maar later ook als
duurzame, gezonde melk. De zuivelindustrie, waarmee de vereniging
gesprekken voert, krijgt zo de mogelijkheid om gezond en duurzaam te
combineren."
Visolie
"We hebben ook onderzocht of we het DHA-gehalte van melk kunnen
verhogen door bijvoorbeeld algen aan het veevoer toe te voegen. Mensen
die weinig of geen vis eten, kunnen dan via zuivelproducten toch
visolie binnen krijgen. Dit blijkt mogelijk, maar de efficiëntie moet
nog worden verbeterd."
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Willem Smink (smink@fisbv.nl)
of Jan van Bergen (jan.vanbergen@agentschapnl.nl).
Wijzigingsdatum |
09-09-2010