Senternovem

09-09-2010 |

Minder methaan en gezondere melk

Koeien kunnen door een andere samenstelling van hun voer gezondere melk produceren en tegelijkertijd minder methaan uitstoten. Dat blijkt uit onderzoek van Feed Innovation Services bv (FIS), Nagia Strategies en de Vereniging Gezonde Waddenmelk.

Stal met koeien van proef gezonde koeienmelk De projectonderzoekers zijn nagegaan of het economisch haalbaar is om een productieketen op te zetten voor het produceren en verkopen van duurzame, gezondere melk. De verwachting was dat de koeien door aanpassing van het veevoer melk gaan produceren met een gezonder vetzuurpatroon (minimaal 30 procent meer CLA-gehalte, oftwel geconjugeerd linolzuur). Tegelijkertijd zou het voer zorgen voor minder methaanvorming in de koeienpens en dus minder uitstoot van methaan naar de lucht.

Duurzame kaas
Nutritionist Willem Smink van FIS: "Technisch lijkt dit mogelijk. CLA wordt door herkauwers in onder meer de pens gemaakt en komt dan in de melk. We hebben gekeken hoe we aan elke grondstof uit het veevoeder een CLA-factor kunnen koppelen om zo de goedkoopst mogelijke oplossing te vinden om via veevoer het CLA-gehalte in de melk te verhogen. Het verhogen van het CLA-gehalte blijkt meestal uit te komen op minder methaan-uitstoot. Door ook de eis toe te voegen om de methaan-uitstoot nog meer te verlagen, kan de computer berekenen hoe je tegen zo laag mogelijke kosten het CLA-gehalte kunt verhogen en nog minder methaan-uitstoot kunt bereiken. Omgerekend kost de gewenste 30 procent CLA-verhoging ongeveer 0,3 cent per liter melk, oftewel 3 cent per kilo kaas."

"De Vereniging Gezonde Waddenmelk wil nu dit speciale melkproduct op de markt brengen. In eerste instantie als kaas, maar later ook als duurzame, gezonde melk. De zuivelindustrie, waarmee de vereniging gesprekken voert, krijgt zo de mogelijkheid om gezond en duurzaam te combineren."

Visolie
"We hebben ook onderzocht of we het DHA-gehalte van melk kunnen verhogen door bijvoorbeeld algen aan het veevoer toe te voegen. Mensen die weinig of geen vis eten, kunnen dan via zuivelproducten toch visolie binnen krijgen. Dit blijkt mogelijk, maar de efficiëntie moet nog worden verbeterd."

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Willem Smink (smink@fisbv.nl) of Jan van Bergen (jan.vanbergen@agentschapnl.nl). Wijzigingsdatum |

09-09-2010