Senternovem

09-09-2010 |

Nieuwe perspectieven voor minder methaanslip uit stookinstallaties

EUROMOT en gasturbinetechnologie

Er is nog geen economisch haalbare methode om de emissie van koolwaterstoffen uit WKK-gasmotoren te reduceren. Op kortere termijn kan een gasturbine voor onder andere de glastuinbouw mogelijk perspectief bieden.

Het Besluit emissie-eisen middelgrote stookinstallaties (BEMS) stelt emissielimieten aan koolwaterstoffen uit WKK-installaties. Koolwaterstoffen bestaan grotendeels uit het sterke broeikasgas methaan. De emissie ervan fluctueert in de tijd. Daarom wil de wetgever graag de garantie van marktpartijen dat de installaties binnen de wettelijke normen blijven. In de praktijk kunnen fabrikanten deze garantie niet geven. Bovendien geven leveranciers aan dat ze nog niet klaar zijn voor eventueel strengere limieten in het BEMS in 2013. Om goed beleid te maken, wil VROM alle beschikbare opties onderzoeken, knelpunten signaleren en oplossingen vinden.

Stabiel verbrandingsproces
Om hier meer zicht op te krijgen, bezochten VROM en ROB eind mei de EUROMOT-conferentie. Tijdens deze bijeenkomst van de Europese vereniging van fabrikanten van stookinstallaties werd geconcludeerd dat er nog geen economisch haalbare methode is om de uitstoot van koolwaterstoffen uit WKK-gasmotoren significant te reduceren. Daarvoor is veel geld en tijd nodig. Vooral voor onderzoek naar motoren met een efficiëntere verbranding en goedwerkende en efficiënte katalysatoren. Op dit moment worden de mogelijkheden voor nationale en internationale financiële overheidssteun bekeken.

Een andere interessante techniek is de gasturbine. EECT uit Strijen voert een proef uit met een gasturbine met een vermogen van 1,4 Mw. Deze turbine heeft onder meer een zeer stabiel verbrandingsproces met lage emissies. Volgens de fabrikant is de installatie geschikt voor gebruik in de glastuinbouw en voor de primaire energieopwekking in ziekenhuizen, datacenters, kantoorgebouwen en op industrieterreinen. Naast de inspanningen van fabrikanten uit de WKK-gasmotorensector zien VROM en ROB deze gasturbine als een interessante mogelijkheid voor het ondersteunen van het beleid rondom koolwaterstoffen.

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Michel de Zwart (michel.dezwart@agentschapnl.nl).
Wijzigingsdatum |

09-09-2010