Politiebond ACP

9 september 2010

Balkanconferentie groot succes

Op vrijdag 3 september werd voor het eerst in Boekarest (Roemeniio) een conferentie gehouden voor politievakbonden uit de Balkanregio. De organisatie was in handen van de Roemeense politiebond SNPPC in samenwerking met de ACP.
De conferentie voor politievakbonden uit de Balkanregio, gehouden op vrijdag 3 september in Boekarest (Roemenië), was een groot succes.

De conferentie voor politievakbonden uit de Balkanregio, gehouden op vrijdag 3 september in Boekarest (Roemenië), was een groot succes.

Het was voor de eerste keer dat in deze regio een internationale conferentie voor (politie)vakbonden werd gehouden. Behalve de politiebonden uit Moldavië, Hongarije, Bulgarije, Servië, Roemenië, Nederland en een bestuurlijke afvaardiging van de European Police Union (EPU), waren voor deze conferentie ook regeringsvertegenwoordigers uit deze landen uitgenodigd. De hoofdonderwerpen die op de agenda stonden waren `geweld tegen politiemensen' en `de gevolgen van de economische recessie voor politieorganisaties en de consequenties hiervan'.

Open en transparante dialoog

Aan de hand van diverse presentaties en toelichtingen van de aanwezige politiebonden werd geschetst hoe de situatie is in de diverse landen. Uiteraard konden de vertegenwoordigers van regeringen hierop reageren. Gezien de (non)-verbale reacties van deze functionarissen, kan gezegd worden dat men duidelijk moet wennen aan deze open en transparante dialoog. Toch durfden de meesten het schoorvoetend aan om de zienswijze van de politiebonden te ondersteunen en dit publiekelijk uit te spreken. Een succes dus. Het geeft de individuele politievakbonden op dit punt een goede uitgangspositie aan de onderhandelingstafel in hun land.

Eurofedop

Aan het eind van de conferentie bleek dat alle landen in de basis dezelfde problemen hebben binnen de politiesector. Het was voor de vergadering dan ook relatief eenvoudig om unaniem de conclusie te trekken dat het de hoogste tijd wordt dat regeringen maatregelen nemen. De conclusies zijn verwoord in resoluties. Deze resoluties zijn door de EPU op de agenda geplaatst van het Eurofedopcongres in Luxemburg die vandaag en morgen plaatsvindt. Eurofedop is de Europese parapluorganisatie van vakbonden in de collectieve sector. Tijdens het congres zal de EPU Eurofedop verzoeken de resoluties onder de aandacht te brengen van het Europees Parlement en de Europese Commissie. Op deze manier zullen onder meer de landen in de Balkanregio de politieke druk voelen om daadwerkelijk oplossingen aan te dragen.

Samen sterker

Kort samengevat kan worden gezegd dat de eerste Balkanconferentie een groot succes is geweest. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Het gevoel van `samen sterker' was duidelijk merkbaar.
---