Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

KNMP reactie op artikel Trouw

09 september 2010

Vandaag staat in Trouw het artikel "Apothekers ontvangen miljoenen meer". De KNMP is niet bekend met het rapport dat wordt aangehaald door de heer Bouma. Wel is de KNMP geïnformeerd over de voorlopige conclusies van een onderzoek naar de bedrijfsvoering van apothekers. Op verzoek van de NZa hebben alle partijen vertrouwelijkheid toegezegd, zolang het onderzoek nog niet is afgerond. Niet iedereen heeft zich hieraan gehouden.

Wat zijn de feiten? Elk jaar onderzoekt de NZa de inkomsten van zorgverleners, en dus ook van apothekers. Momenteel loopt er weer zo'n een onderzoek. Dat is nog niet afgerond. Fundamentele uitgangspunten en conclusies staan zelfs nog open.

Feit is wel dat apothekers de afgelopen jaren personeel hebben ontslagen om het hoofd boven water te houden. Dat zou best wel eens de oorzaak kunnen zijn van de "meevallende cijfers". De vakbonden waarschuwen al langer voor de opgelopen werkdruk en een hoger ziekteverzuim onder apothekersassistenten.

Feit is ook dat de rechter onlangs, in een procedure over het apotheektarief over 2009, heeft vastgesteld dat apothekers geen overwinst meer maken.

De KNMP heeft de NZa gevraagd om opheldering over het lek. De KNMP neemt verder afstand van de inhoud van het artikel dat is geschreven door Trouw-journalist Bouma.


* © 2010 KNMP