GroenLinks provincie Utrecht

Grote kansen voor zonne-energie in de provincie Utrecht

Woensdag 8 september 2010, 12:21u - Wieneke Olthof
Grote kansen voor zonne-energie in de provincie Utrecht

De provincie Utrecht heeft als ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Er moet nog veel gebeuren om die doelstelling te halen en dat betekent dat we zo snel mogelijk de best realiseerbare maatregelen moeten nemen die de CO2 uitstoot in de provincie verminderen. Daarom heeft GroenLinks onderzoek laten doen naar de mogelijkheden van zonne-energie en isolatie. De uitkomst laat zien dat zonne-energie en isolatie op korte termijn fors kunnen bijdragen aan de vermindering van CO2 uitstoot in de provincie Utrecht.

Om de mogelijkheden van zonne-energie en isolatie in de provincie Utrecht stevig op de kaart te zetten heeft de Statenfractie van GroenLinks onderzoeksbureau Ecofys benaderd. Ecofys heeft een studie gedaan naar realistische ambities voor de inzet van zonne-energie in de provincie Utrecht. De uitkomsten van dit onderzoek heeft GroenLinks samengevat in de brochure "Zonne-energie, van iedereen, voor iedereen!". Hierin wordt uitgelegd hoe de totale CO uitstoot in de provincie drastisch kan worden verlaagd door de plaatsing van zonnepanelen en de uitvoering van isolatiemaatregelen.

In 2020 kan de CO2 uitstoot in de provincie Utrecht met 7,3% worden verminderd door de inzet van zonnepanelen. Daarnaast kan met behulp van isolatie vanaf 2011 de CO2 uitstoot 4,1% lager zijn..In totaal betekent dat 11,4% minder CO2 uitstoot in de provincie Utrecht .

Als deze realistische ambitie wordt uitgevoerd, dan betekent dat een vermindering van maar liefst 44% van het aan huishoudens gebonden deel van de CO2 uitstoot in de provincie. De voorgestelde maatregelen blijken daarmee de moeite waard. Met de onderbouwde ambities en daaraan verbonden voorstellen wil GroenLinks de discussie en de activiteiten op het gebied van zonne-energie en isolatie een extra impuls geven. En daarmee bijdragen aan de doelstelling van een klimaatneutrale provincie Utrecht in 2040...

Op 21 september 2010 presenteert GroenLinks de resultaten van het onderzoek aan de Utrechtse Gedeputeerde voor Wonen, Milieu, Duurzaamheid en Strategie, Wouter de Jong. Deze presentatie vindt plaats in Sonnenborgh waar in 1854 het KNMI werd gesticht door Buys Ballot en wat één van de belangrijkste wetenschappelijke centra van onderzoek naar de zon is geweest.

Einde persbericht

Onderaan deze pagina kunt u de brochure "zonne-energie, van iedereen, voor iedereen" met daarin de conclusies van het onderzoek downloaden en tevens het rapport van Ecofys

Voor vragen kunt u contact opnemen met:
Bas Nugteren, Statenlid en Fractievoorzitter GroenLinks Utrecht, groenlinks@provincie-utrecht.nl, 06-53811679

Wilt u zich aanmelden voor de bijeenkomst?
Dit kan door een mailtje te sturen naar groenlinks@provincie-utrecht.nl met daarin uw naam en vermelding van het evenement.