FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten wil actie van LTO tegen misbruik mensen

FNV Bondgenoten wil dat de Land- en tuinbouworganisatie (LTO) agrarische bedrijven die misbruik maken van de kwetsbare positie van Midden- en Oost-Europese werknemers hard aanpakt. De bond wil geen woorden, maar daden van de LTO. Daarnaast kan de LTO onder meer een keurmerk Maatschappelijk Verantwoord Oogsten voor eerlijke agrarische bedrijven ontwikkelen.

Vandaag stuurt de vakbond daarover een brief naar de LTO. Bestuurder Wim Baltussen van FNV Bondgenoten: "Wij willen dat de LTO openlijk afstand neemt van bedrijven waar wantoestanden schering en inslag zijn. Midden- en Oost-Europese mensen worden uitgebuit en gebruikt als `werkvee'. Een aantal agrarische bedrijven bezorgt de hele sector een slecht imago door slecht om te gaan met mensen."

In de agrarische sector is er regelmatig sprake van vermeende wantoestanden met betrekking tot de beloning en behandeling van MOE-landers. Gisteren was er bij het EO-programma `Klaas gaat illegaal' veel aandacht voor misbruik van mensen in de agrarische sector. Ook in de champignonsector is er veel mis gezien het rapport van het Interventieteam Champignons. Er lopen momenteel nog onderzoeken van de SIOD en de FIOD.

FNV Bondgenoten zet zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten fatsoenlijk behandeld worden, tenminste 130% van het wettelijk minimumloon per uur krijgen, flexwerk moet beperkt worden tot `ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken onder andere in de land- en tuinbouw, schoonmaak, vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.