Gemeente Edam-Volendam

Kermis Volendam: druk en gezellig!

Amvoterrein bij avond Kermisbeleid werpt vruchten af.

De gemeente, politie, het OM en de hulpdiensten spreken van een geslaagde kermis in Volendam. Ondanks de grote drukte zijn er geen ernstige incidenten te melden en was de sfeer overwegend positief. De intensieve voorbereiding, de goede samenwerking en het strenge handhavingsbeleid werpt zijn vruchten af.

Het project "Boete of Kanskaart", gericht op minderjarigen die zich onder invloed van alcohol misdragen, heeft slechts in vier gevallen geleid tot het moeten trekken van die kanskaart. De politie is daarom tevreden over het verloop van dit project en spreekt over "een goede preventieve werking".

Ook de milieudienst (controle geluid) heeft het relatief rustig gehad en hoefde slechts enkele waarschuwingen uit te reiken. Ook op last van de politie is het volume hier en daar wat getemperd.

Harddrugs

Conform het bestaande beleid is er weer streng gecontroleerd op het gebruik van harddrugs. Dit resulteerde in 31 aanhoudingen. Al deze personen hebben een nacht in de cel moeten doorbrengen en zijn, na voorgeleiding bij de Officier van Justitie, met forse boetes heengezonden. Opvallend is, dat veruit het overgrote deel van deze personen van buiten de gemeente afkomstig bleek. Het feit dat in Edam-Volendam geconstateerd gebruik van harddrugs altijd leidt tot een daadwerkelijke vervolging in het kader van de Opiumwet (zero tolerance) blijkt nog niet overal in het land te zijn doorgedrongen.

Aanhoudingen en controles

Daarnaast zijn er aanhoudingen geweest voor mishandeling (4 personen), zakkenrollen (2), openbare dronkenschap (5) en vals geld (1). Dit los van de altijd onvermijdelijke `mini's' (bekeuringen wegens foutparkeren, wildplassen e.d.).

Ook de Voedsel en Warenautoriteit heeft gecontroleerd. Dit levert voor een tweetal horecaondernemingen een boete op wegens schenken van alcohol aan minderjarigen. Gezien ons horecabeleid, wordt door de gemeente hier ook nog met een aanvullende bestuurlijke maatregel op gereageerd.

Taxi´s en EHBO

Opmerkelijk was het enorm aantal taxi's. Zeker 70 taxi's, ook van ver buiten de regio, waren lokaal actief. Als gevolg van controleacties zijn 33 bekeuringen aan taxi's uitgedeeld. Zeven stuks zijn zelfs van de weg gehaald.

Tevens kan gemeld worden, dat er met de toezichthouders van de brandweer door de ondernemers goed is samengewerkt.

De EHBO heeft het ongeveer even druk gehad als vorig jaar en heeft wederom een goed georganiseerde inzet laten zien.

Kortom, door de goede organisatie van de draaikermis, een strenge handhaving, intensieve samenwerking, een zichtbare politie-inzet en het fraaie weer kunnen we terugzien op een zeer geslaagde kermis.

Burgemeester en Wethouders van Edam-Volendam