Gemeente Gennep


Persberichten

Onderzoek: 1350 fietsers per dag over nieuwe Niersdalbrug De gemeente Gennep heeft onderzoek verricht naar het verwachte gebruik van de nieuwe Niersdalbrug tussen de kernen Gennep en Ottersum. Uit het onderzoek blijkt dat op een gemiddelde werkdag 1.250 tot 1.450 fietsers gebruik zullen maken van de nieuwe route voor langzaam verkeer. De gemeente liet dit onderzoek verrichten naar aanleiding van reacties tijdens een drukbezochte informatieavond over de Niersdalbrug in maart dit jaar. Wethouder Arnold Jansen is verrast: "Onze verwachting was dat er voldoende fietsers gebruik zouden maken van de Niersdalbrug, maar de cijfers uit het onderzoek overtreffen mijn verwachtingen."

Het onderzoek, dat in de maanden april en mei werd uitgevoerd door Oranjewoud, vond plaats op de huidige belangrijkste fietsroutes tussen Gennep en Ottersum: de route over de Nijmeegseweg en de route over de Siebengewaldseweg - Oordseweg. Op beide locaties zijn mechanische tellingen met behulp van telslangen verricht. Met ruim 2500 fietsers op een gemiddelde werkdag is de Nijmeegseweg de route over de Niers die door fietsers het meest intensief wordt gebruikt.

Vervolgens is met enquêteonderzoek het gedrag van de fietsers (herkomst en bestemming, gekozen route en motieven) onderzocht. Het grootste deel van de getelde fietsers rijdt tussen het centrum van Ottersum en het centrum van Gennep, waarbij winkelen en boodschappen doen de meest genoemde bestemming is, schoolbezoek staat op de tweede plaats. De lengte van de route is het belangrijkste keuzecriterium; 80 tot 90% van de fietsers geeft aan een nieuwe route te gebruiken als deze korter of sneller is.

Het aantal van 1250 tot 1450 fietsers geeft een indicatie van het gebruik van de nieuwe Niersdalbrug. Het daadwerkelijke gebruik is afhankelijk van de wijze waarop de nieuwe route wordt aangelegd, zoals de helling van de brug (fietscomfort) en de aansluiting op bestaande fietsvoorzieningen. Veranderende omstandigheden op de huidige routes, zoals een betere verkeersveiligheid, kunnen ook effect hebben op het uiteindelijke gebruik. Het onderzoek houdt geen rekening met een toename van het recreatieve gebruik van de Niersdalbrug, bijvoorbeeld vanwege nieuwe toeristische fietsroutes.

Hieronder kunt u het onderzoeksrapport `Fietsprognose Niersdalbrug' downloaden. Dit najaar gaat het bestemmingsplan voor de Niersdalbrug in procedure. Iedereen krijgt dan de gelegenheid om te reageren op de plannen.

Einde persbericht